Danas sveta Monika – Male vijesti

27 kol

Sveta Monika, čiji spomendan danas slavimo, rođena je 322. u Tagasti, u rimskoj Africi (Numidija, današnji Souk Ahras u Alžiru). Odgojena je u kršćanskoj obitelji ali se odala piću. Potresao ju je prigovor služavke koja ju je  nazvala pijanicom. Promjenila se. Udala se za poganina Patricija s kojim je odgojia troje djece. Najstariji je Augustin. Ova hrabra žena molila je za supruga koji se ipak na smrti obratio. Posebna joj je briga bio sin Augustin. Molila se za njega. Bio je manihejac i živio razvratno. Ipak, obratio se i krstio ga u Milanu biskup Ambrozije. Bila je hrabra žena, oštroumna. Sin joj je Augustin ostavio divni spomenik u knjizi svojih “Ispovjesti”. Preminula je 387. u Ostiji čekajući lađu za Afriku.

Jutros su magle po kotlinama našega slunjskog kraja upozorile na jesen koja nam se približava. Izlaskom sunca magle su nestale i opet nam je darovan divan dan. Vraćaju se opet sunčani dani. Nakon subote i nedjelje jutros treba prionuti na posao.

Dvije misionarke idu na Salamonske otoke – Jučer su u crkvi sv. Vinka u Zagrebu dvije sestre Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, s. Magdalena Marić, članica Provincije Majke Divne – Sarajevo i s. M. Veronika Ćibarić, članica Provincije Navještenja Gospodinova – Split primile misijski križ kao znak misijskog poslanja i djelovanja koje će uskoro započeti na Salomonskim otocima.

Peto i šesto dijete – Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 26. kolovoza u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini, misno slavlje tijekom kojeg je krstio Ivu i Antu, četvrto i peto dijete u obitelji Luke i Verice Cvitić, te Florijana, šesto dijete u obitelji Nikole i Luce Pršlja. Koncelebrirao je domaći župnik vlč. Ivica Mađer koji je na početku biskupu izrazio dobrodošlicu. Ovakve nas vijesti ohrabre i ne možemo a da ne odamo priznanje roditeljima koji vole život. Bez krštenih Ive, Ante i Florijana svijet bi bio siromašniji!

Prometna kultura sporo napreduje – Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno akcije u prometu, Utvrđeno je ukupno 90 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine i 7 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu kod mjesta Kalić, Grad Senj (1.46 g/kg) kod 61-godišnjeg hrvatskog državljanina. Jesmo li postali ravnodušni prema stradanjima na cestama? Možda mislimo da se to nekom drugom događa. Kad stanemo karaj obične ceste i promatramo jurnjavu automobilia pomislimo da ovi ljudi nisu normalni. A i mi tako vozimo! Jedna banalna sitnica može okrenuti naš život.

Ribički kup Slunj– U nedjelju je održano ribičko kup takmičenje na slunjskoj Korani. Došli su dakako gosti. Takmičenje je bilo na visini, po svim regulama. Svi su na kraju  pobjedili!

Fotografija Brace Petkovica.

Fotografija Brace Petkovica.