Glavosjek sv. Ivana – Nova školska godina – Preminuo Nikola Bogović

29 kol

Danas je u Crkvi spomendan mučeništva ili glavosijeka sv. Ivana Krstitelja.  Mučeništvo svetog Ivana bilježe evanđelisti Matej, Marko i Luka. Događaj je dramatičan: Ivana je Herod zatvorio u tamnicu jer mu je proročki prigovarao za nečastan život naročito zbog žene svoga brata Filipa koju je oženio. Zvala se Herodijada. Mrzila je Ivana zbog javne kritike njihove veze. Čekala je priliku da mu se osveti. To je došlo kad je njena kćerka pred uzvanicima odplesala strastveno tako da joj je Herod obećao što god zaželi. Na nagovor majke zatražila je glavu Ivana Krstitelja. Tako joj je donesena na pladnju glava Ivana Krstitelja, velikog proroka. Njegovi su učenici pokopali Ivana u grob. Njegovo mučeništvo ostalo je do naših dana spomen na ovog velikana, “najvećeg rođenog od žene”. Mnoge, kapele i župe posvećene su Mučeništvu sv. Ivana Krstitelja.

Sudbina sv. Ivan ponavlja se kroz povijest. Najnovija vijest dolazi iz Filipina. Vijest kaže da se svećenik o. Amado L. Picadal (63) skrio od javnosti zbog toga jer je kritizirao predsjednika Rodriga Duterte. Posebno zbog “križarskog rata protiv droge”. Vlč. Amado pomogao je u  dokumentiranju vansudskih ubojstava još kad je Rodrigo Duteret  bio gradonačelnik grada  Davao.  27. kolovoza svećenik je rekao da se morao povući iz javnosti na sigurno mjesto jer je njegova sigurnost bila u pitanju nakon što su neki sumnjivi ljudi na motociklima počeli nadgledati samostan u gradu Cebu gdje je živio…”Nisam mogao izići da bi vozio bicikl, trčati, šetati zbog sigurnosnih problema” – kaže pater Picardal.

Danas u Slunju

Nova školska godina – Pred nama je nova školska godina. U ponedjeljak 3. rujna zazvonit će školsko zvono i pozvati u učionice đake od 1. do osmog razreda te srednjoškolce. Po prvi će put poći u škole prvašići. Policija već sad upozorava vozače na dodatni oprez i pažnju kad voze kroz naseljena mjesta i u blizini škola. Mnoge će škole započeti novu školsku godinu misom. U slunjskoj crkvi u pon. 3. rujna u 8 sati je misa sa srednjoškolcima a u 10 s osnovnoškolcima. To je već tradicija.

Naš je biskup uputio poruku na početku školske godine u kojoj između ostalog kaže:  Draga braćo i sestre, dragi roditelji, djeco i mladi, dragi učitelji i vjeroučitelji, svećenici i suradnici! Pred nama je nova školska godina i svi izazovi koje ona sa sobom nosi, kako za djecu i roditelje tako i za učitelje i vjeroučitelje. Za djecu je nova školska godina uvijek malo i stresna. Oni, počevši od najmanjih, osjećaju određeni roditeljski pritisak s obzirom na njihova očekivanja i u tom smislu teret svijesti da ne smiju razočarati. S tim se nije uvijek lako nositi. Nemaju sva djeca jednake intelektualne sposobnosti, ali svi imaju jednake sposobnosti da se oblikuju u dobroti i ljubavi, u velikodušnosti i solidarnosti, u savjesnosti i zauzetosti za dobro. Ove vrijednosti čine čovjeka velikim. Hoće li to naša djeca i mladi sutra postati, zavisi od svih nas, napose od njihovih roditelja i svih onih koji direktno rade na njihovom odgoju i naobrazbi…

Želim svima vama – djeco i roditelji, katehete i katehistice, svećenici i svećenički suradnici – lijepu i u svemu uspješnu novu školsku godinu. „Neka milost našeg Gospodina Isusa Krista bude sa svima vama“ (2Sol 3,18) i neka vas prati i jača u vašem životu i radu.

                                                                         + Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski

 

Osnovna škola Slunj

Srednja škola Slunj

 

                                   

Preminuo je u 80. godini života NIKOLA BOGOVIĆ iz Strmačke 127 (Cetingrad). Bit će pokopan 29.08.2018. u 16 sati na groblju u Cetingradu. Za njim žale  sinovi Milan i Ivan. kćerka Kate, snahe, sestre Milka, Dragica i Anka, unučad