Sunčani četvrtak: sajam u Slunju – Kušnje krizmanika

30 kol

Sunčani četvrtak u slunjskom kraju. Jutros je bilo ugodnih 14 stupnjeva. Polovicom dana temperatura će se popeti na 30 stupnjeva. Kalendarski ljeto traje do 23.rujna u 02.54 sati kad počinje jesen. Jesenske magle i kiše ne drže se kalendara: mogu uraniti i okasniti. U nedjelju 28. listopada vraćamo kazaljke satova sad unazad. Zanimljivo da čak 80% europskih građana želi da se kazaljke satova ne pomiču, da se vratimo na nekadašnje računanje vremena. Nikome nije jasno što se time dobilo a namjera je bila da se koristi duže danje svjetlo.

Danas je sajmeni četvrtak u Slunju. Trgovci su jutros uranili na trg Zrinjskih Frankopana u Slunju sa svojom robom. Ponuda voća i povrća, sitnica za domaćinstvo, odjeće i obuće…

Prijelaz ceste na pješačkom traži dodatni oprez

U parku se uvijek može nekog susresti

Oglasna ploča zanima starije i mlađe

Jedni odlaze a drugi dolaze na tržnicu

Svratili smo u dnevni boravak za starije osobe: vježbaju pjevanje

Susret koji nije planiran

Kušnje krizmanika

Nakon krizme neki krizmanici nestaju iz života kršćanske zajednice.  Ili, pojave se na velike blagdane ali negdje na vratima crkve. Krizmani pečat koji im je utisnut na čelo ostaje neizbrisiv. Oni to drže zabilježeno negdje u podsvijesti. To ih ponekad probudi ili zaustavi od nesmotrenih koraka, ali zašto ne žive radosno u životu kršćanske zajednice? Vjeroučitelji i svećenici Ispituju svoju savjest jesu li dali dovoljno informacija, predali velebni poklad vjere na razumljiv način pa i roditelji budu tužni kad sin ili kćerka zalupe vratima kad ih pozovu na nedjeljno slavlje koje nema usporedbe sa skupovima na stadionima, sportskim terenima, diskačima. Odmah ćemo priznati da su emocije u atmosferi nekog diskača „zaposlene“ do daske. Međutim,  iz ovakvih se zabava izlazi s nutarnjom prazninom. Upravo posezanje za alkoholom ili drogom pokušaj je da se zatrpa ta praznina. Mladiću koji se obratio psihijatru za pomoć zbog depresija, liječnik je preporučio da se razvedri u cirkuskom šatoru gdje jedan artist ili klaun uveseljava ljude do ludog smijeha. Mladić mu je odgovorio da je on taj cirkusant koji razveseljava druge ali je iza toga prazan. Nije li ovo problem mladih koji misle da će u ludim zabavama doseći vrhunac sreće. Slični su noćnim leptirima koji uporno u noći žele ući u svjetlost ulične lampe. Na kraju izgore u toj ludoj želji. Ne postoji neki čarobni štapić kojim bi se nekoga moglo motivirati ili prisiliti da prepozna veličinu i ljepotu simfonije kojoj temeljni ton daje odgovor na Božju ljubav a to je živa vjera. Naša nedjeljna slavlja ne mogu se usporediti sa zabavama po klubovima. Neki misle da bismo u crkvu dobili mlade kad bi naše mise bile  zabavne, dinamične, u pokretu…Zaboravljaju takvi da bi i to brzo dosadilo i tražili bi nešto novo. Međutim, naša euharistija je neponovljivi događaj. Svaka misa, pa i ona s malom zajednicom je događaj. Ona je stožer oko kojeg se vrti sav život. Stožer ostaje čvrst inače bi izgubio svoj smisao, sve bi se bez njega izgubilo u dosadnoj monotoniji. Kolika je radost da u ovom ludom svijetu postoji mjesto /crkva/ gdje smo euharistijskim slavljem vezani s izvorom Ljubavi. To daje smisao našem vremenu, našim zabavama, našem radu, znoju i suzama, našem umiranju. To je stvarnije od ovog što opažamo tjelesnim očima! Naši su krizmanici, opečaćeni Duhom Svetim,  izloženi kušnjama. Ne samo oni. Kušnjom da prazninu pokušavaju popuniti drugom prazninom. Njih čeka mjesto u nedjeljnoj liturgiji kao sinove vječnosti. Oni ostaju Božji san i onda kad se udalje ali je radost na nebu velika kad se vrate u puno zajedništvo Božjeg naroda u slavlje koje je predokus vječnosti.