Sv. Marko Križevčanin – Večeras u Slunju procesija sa svijećama – Preminula Anka Obajdin, Jerko Bićanić i Kata Mikić

7 ruj

Danas crkva u Hrvata slavi sv. Marko Križevčanina, mučenika. Rođen je 1580. u “slobodnom kraljevskom gradu” Križevcima. Počeo je studirati u isusovačkom kolegiju u Grazu gdje je stupio u Marijinu kongregaciju te nastavio kao svećenički kandidat Zagrebačke biskupije u rimskom kolegiju Germanicum i Hungaricum u Rimu. Potpisivao se kao ‘Marko Stjepan Križevčanin, Hrvat iz Zagrebačke biskupije’.

Kardinal Péter Pázmány pozvao ga je u Ugarsku te ga imenovao ravnateljem sjemeništa u Trnavi (danas Slovačka) i ostrogonskim kanonikom. Kasnije mu je povjerio i upravu benediktinske opatije Széplak (Krásna) kod Košica (istočna Slovačka). Tada je započeo tridesetgodišnji rat koji je izgledao kao vjerski, a zapravo je to bila politička borba za vlast i crkvena imanja.
Kalvini su lažno optužili katolike da su 13. srpnja 1619. izazvali požar u Košicama, u ono vrijeme utvrdi ugarskog kalvinizma. Kad je zapovjednik kalvinske vojske György Rákóczi 3. rujna 1619. sa svojim četama ušao u Košice, odmah je dao zatvoriti trojicu katoličkih svećenika, našeg Marka i dvojicu isusovaca, Mađara Istvána Pongrácza i Poljaka Melchiora Grodzieckog. Prisiljavali su ih da se odreknu katoličke vjere, Marku je obećano i crkveno imanje, ali nisu popustili. Okrutno su mučeni i pogubljeni u Košicama na današnji dan, 7. rujna 1619. Kad su vjernici kalvini čuli kako su zvjerski ubijeni katolički svećenici, izrazili su žaljenje zbog takvih zločina. Relikvije košičkih mučenika nalaze se u uršulinskoj crkvi u Trnavi. Papa Pio X. proglasio ih je blaženima 1905, a papa Ivan Pavao II. svetima 2. srpnja 1995. u Košicama. ..Danas Križevci na poseban način slave svoga sumještanima.

Pčele se raduju lijepom vremenu i skupljaju pelud za dugu zimu

Večeras procesija sa svijećama – Nastavlja se lijepo  vrijeme. Večeras se župljani Slunja pripremaju za sutrašnje slavlje Male Gospe. Večeras je u 18 sati misa a nakon mise procesija s upaljenim svijećama oko crkve. To je uvod u sutrašnje slavlje Male Gospe u Slunju. A sutra na blagdan Male Gospe rana misa u 8 sati, u 11 sati svečana misa (predvodi vlč. Stanko Smiljanić). Iza ove mise narodno veselje pred crkvom na trgu. U 17 sati misa za djecu i blagoslov male i veće djece po zagovoru Gospe. Pozivaju se roditelji s djecom i iz ostalih župa da dođu sutra u 17 sati u slunjsku crkvu i da prime blagoslov po zagovoru Male Gospe.

Danas smo snimili rascvjetali kesten u Slunju pred crkvom. Ništa nas ne može ili ne treba iznenaditi. Ovaj se fenomen ponavlja u ranu jesen a ljudi ga kojekako tumače.

Joso Obajdin poslao nam je rascvjetalu trešnju snimljenu danas

                                       

Preminula je u 84. godini života ANKA OBAJDIN r. Šebalj. Sa suprugom Milom koji je preminuo 2014. podigla je šest kćeri. Bila je brižna majka i dobra vjernica. Pogreb u subotu 8. rujna u 14 sati na slunjskom groblju. Za njom žale kćerke Ankica, Katica, Marijana, Jelena, Nada i Bernarda s obiteljima i rodbina.

 Anka Obajdin  (84)

Preminuo je u 53. godini života JERKO BIĆANIĆ iz Čatrnje 160b. Pogreb u subotu 08.09.2018. u 17 sati na groblju u Drežniku. Za njim žale supruga Mirjana, sin Stjepan, kćerke Ivana i Anamarija, otac Vid, braća i rodbina

Preminula je u 81. godini života KATA MIKIĆ  iz Čamerovca 158. Pokop na groblju u Lađevcu  u subotu 08.09.2018. u 15 sati. Za njom žale kćerke Roze i Marija, zet Željko, unučad, sestra Milka, rodbina