Čisto srce stvori mi Bože! – Nižu se sunčani dani – Preminuo Ivan Obrovac

18 ruj

Lijepi sunčani dani i dalje nas iznenađuju. Tko ima povlasticu izići u prirodu, u vrt, voćnjak i udahnuti jutarnji zrak, možda osjeti potrebu da zahvali. Međutim, u dubini duše možda je vulkan. “Jer iz srca dolaze zle misli ubojstva, preljubi, bludnostI, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. To kalja čovjeka” –  kaže Isus (Mt 15,19). Tu je izvor depresija i drugih psihičkih poteškoća. Goethe ističe da su tri stvari iz neba ostale na našoj zemlji: zvijezde, cvijeće i djeca. Isus će reći: “Ako ne budete kao djeca nećete ući u kraljevstvo nebesko” jer “takvima pripada kraljevstvo nebesko!” A što znači biti kao dijete? Znači sačuvati u sebi djetinju dušu, punu pouzdanja u Boga svoga Oca nebeskoga. Biti kao dijete u psihoterapijskom smislu znači ne brinuti se tjeskobno za mnoge stvari, nego shvatiti ono bitno i činiti ono što možemo, a sve ostalo prepustiti Bogu s velikim povjerenjem u njegovu ljubav i brigu za nas. Najbolja prevencija protiv depresija je čista savjest oslobođena krivnje i grijeha. Katekizam KC kaže: ,,U dubini savjesti čovjek otkriva zakon koji on sam sebi ne daje, ali kojemu se mora pokoravati. Taj glas, što ga uvijek poziva da ljubi i čini dobro a izbjegava zlo, kad zatreba, jasno odzvanja u intimnosti našega srca (…). Čovjek naime ima u srcu zakon što mu ga je Bog upisao. Savjest je najskrovitija jezgra i svetište čovjekovo, gdje je on sam s Bogom, čiji glas odzvanja u njegovoj nutrini”…Što učiniti kad smo okaljali to svetište, upali u zlo-grijeh? Posljedice su toga ne samo osjećaj krivnje, nego depresije. Najljepša stranica ikada napisana u razmjerima svjetske literature je Isusova poruka u slici odbjeglog sina koji upada u blato zla. Njegova drama dosiže vrhunac kad se vraća k ocu i doživljava zagrljaj, priređena mu je gozba.  U drami našega života uvijek svjetluca ponuda: Isus nas može osloboditi naše krivnje jer je prolijevanjem svoje krvi i svojom smrću na križu uništio naše grijehe, dao nam šansu novog početka.

Ovi su lijepi dani prilika da se osiguramo ogrijevom za dugu zimu

Danas se održava teološko-pastoralni susret u Rijeci koji organizira Riječka teologija a pozvani  su pastoralni radnici (svećenici, vjeroučitelji…) sa prostora Riječke metropolije. Ako danas vaš velečasni ne bude kod kuće znači da je otišao u Rijeku.

Jučer tijekom dana nepoznati počinitelj provalio je u kuću na području Plaškog, vlasništvo 64-godišnjaka te otuđio motornu pilu i zamrznuto meso. Materijalna šteta veća je od 4000 kuna – javlja PU karlovačka.

                                   †

Preminuo je u 74. godini života IVAN OBROVAC iz Slunja (Novo naselje). Pogreb u srijedu 19.09.2018. u 16 sati na slunjskom groblju. Za njim žali supruga Marijana, sinovi Mario i Igor, snahe Marina i Helena, unuci Mislav i Tvrtko, Sven i Melani, braća i ostala rodbina

Ivan Obrovac /1944-2018/