Razum i srce – Pokopan Ivan Obrovac

19 ruj

Život se ne može urediti prema vlastitoj volji i uvijek će se događati  stvari  koje su izvan naše kontrole ili najboljih namjera. Čak i velika znanstvena otkrića  počinju u intuitivnom umu kako je isticao Einstein. A odakle dolazi taj um, sposoban za nerazumnu intuiciju i razumne zaključke? Ne znamo. To je tajna. Ili, našim umom i znanstvenom metodom možemo doći do nekih spoznaja ali što je dalje? Ako bi sveli čovjeka samo na racionalnost onda bi ga osakatili. Razum je poput zimskog sunca koje grije a ne daje toplinu – primjećuje jedan pametan čovjek. Ali, čovjek mora prijeći granice do kojih nas vodi razum. To je filozofska misao koja vodi preko dosegnutih granica. Čovjek je biće ljubavi. Upravo po ljubavi čovjek se može vinuti u Božje srce. To je najveći čovjekov domet. Mudri će Pascal reći da srce ima svoje razloge koje razum ne može dokučiti. Nemir u čovjekovom srcu vodi nas k izvoru Ljubavi koji je u Bogu.

Jesenje lišće podsjeća nas na prolaznost…

Putujemo k nekom cilju a cilj životnog putovanja?

Otet talijanski misionar – Društvo afričkih misija potvrdilo je otmicu oca Pierluigia Maccalli u Nigeru. Grupa naoružanih ljudi  ušla je u selo u 21.30 sati jučer, otela svećenika pri tom su otuđili njegov kompjutor i telefon. Ove pojedinosti iznosi indijski pater iz iste misije koji se uspio spasiti. Otac Maccalli je iz Italije a bio je misionar u Obali Slonovače više godine a sada je radio u župi Bomoanga, biskupija Niamey. Prema iskazu misionara u zadnjim mjesecima snage reda vode brigu o misionarima. Policija i snage reda uočili su sumnjivo kretanje jihadista na granici s Burkinom Faso. Zbog sigurnosnih razloga misionari su ograničili kretanje i ne izlaze po noći iz misijske postaje. Otac Maccalli je vjerojatno odveden preko granice. U pograničnoj pokrajini velika su šumska prostranstva gdje su jihadističke baze.

Pogreb Ivana Obrovca u Slunju

Danas je u 16 sati na slunjskom groblju pokopan uz veliko mnoštvo naroda Ivan Obrovac koji je preminuo u 74. godini života. Ostavio je iza sebe suprugu Marijanu, sinove Marija i Igora, četvero unučadi. Pogrebu je prisustvovao i gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović kojemu je supruga pok. Ivana Marijana  sestrična. Biskup je predvodio misu zadušnicu u župnoj crkvi.

Misa u župnoj crkvi koju je predvodio biskup Bogović