Roditelji i djeca – Sajam četvrtkom – Obilje jabuka

20 ruj

Roditelji i djeca – Ponekad je dobro podsjetiti na jednostavne stvari u životu. Dobro je skrenuti pozornost na naše roditelje pogotovo kad su u godinama. Papa Franjo na to je upozorio nedavno: “Potrebno je poštovati roditelje, jer dali su nam život! Jeste li se udaljili od svojih roditelja, trudite se vratiti im se, možda su stari… Dali su vam život. Među nama postoji navika da kažemo ružne stvari i riječi. Molim vas, nikada ne vrijeđajte roditelje drugih. Nikada! Ne smije se nikada vrijeđati oca i majku. Nikada! Donesite u sebi tu odluku. Od sada pa nadalje nikada neću vrijeđati nečiju majku ili oca. Dali su mu život! Ne smiju se vrijeđati.” Tako papa Franjo. Doživio sam svjedočanstvo jedne majke u osamdesetim godinama koje prenosim: “Kad moj sin dođe (živi u drugom gradu), stavi mi ruku na rame i kaže: Mama, ne boj se ja sam tu! Sav je svijet tada moj” . Ponekad treba tako malo da razveselimo roditelje. Nažalost, nekima su roditelji beskorisni pa ih negdje udome. Ne vode brigu o njima s obrazloženjem: “Imaju krevet i hranu i što im više treba!” Ovo nas uvodi u razmišljanje o nebeskom Ocu koji nas sanja kao svoju djecu. Tako jednostavno pitanje: kako nemamo vremena za onoga koji nam daje vrijeme, koji nam daje svaki novi dan!? Nemamo vremena za njega. Zvuči grubo! U sljepoći srca ili oholosti možemo se zatvoriti u same sebe, smatrati sebe gospodarom vremena a ne darom. Na dar se uzvraća zahvalom. Mnogi prepoznavaju dar i odgovaraju molitvom zahvale koja doseže vrhunac u nedjeljnom svetkovanju Dana Gospodnjeg.   

Danas je sajam u Slunju. Lijepi sunčani ljetni dan pa je došao veći broj trgovaca i kupaca. Zadovoljstvo je prošetati i zaustaviti se pred štandovima, vidjeti raskoš plodova, susresti drage ljude…Voće je ove godine obilno rodilo pa je ponuda dobra.

Dok god ima ponude domaćih proizvoda to nas veseli. Strah da će trgovački centri ugušiti domaće, nažalost, realan je i ne možemo zamisliti da ne možemo nabaviti sir, krumpir, grah sa naših njiva…

Marljive ruke čuda grade iz drveta…

Idemo u budućnost s djecom…

Kao da ova gospođa drži predavanje muškarcima o pripremanju zimnice

Susret u prolazu

Voće je ove godine urodilo u našem kraju. Plantaža jabuka g. Marijana Filipovića u Trnovima (Kruškovača) također je obilno urodila. Na slunjskoj tržnici danas se prodaju ove jabuke po tri kune. Postoji mogućnost da na plantaži u Trnovima sami naberemo jabuka do mile volje i platimo ih kunu po kilogramu. Jeftinije se ne može zamisliti. Doznajemo da dolaze ljudi iz BiH brati jabuke a iz Hrvatske su nezainteresirani. Ove jabuke mogu stajati duže i prilika je da osiguramo zimnicu ovim sočnim plodovima. Ove godine preko Karitasa ne mislimo dijeliti jabuke jer je ponuda velika!

Radujemo se darovanim lijepim danima. prijateljima, susretima u prolazu…

Ni traga otetom misionaru – Otmičari talijanskog misionara Pierluigia Maccalli još se nisu javili sa svojim zahtjevima. Misionar je otet u noći od 17. na 18. rujna u župi Bomoanga  udaljenoj 125 km od glavnog grada Niameyu afričkoj državi Niger. Bože, budi mu ohrabrenje u rukama terorista.

Oteti misionar Pierluigi Maccalli

Bono Vox s papom Franjom . Bono Vox, lider U2, susreo se s Papom Franjom u Sv. Marti u Rimui 19. rujna popodne. . Ostao je s Papom sat vremena “u četiri oka”. Nakon susreta Bono Vox je rekao da je “papa izvanredni čovjek za izvanredna vremena”. Bono Vox s pravim imenom Paul David Hewson socijalno je osjetljiv pa je s Papom razgovarao o kroćenju šumske zvijeri koju zovemo kapitalizan.

Bono Vox s papom Franjom 19.09.2018. (Foto: Famglia cristiana)