Sv. Franjo – Sajam u Slunju

4 lis

Danas crkva slavi jednog od najpopularnijih svetaca  – sv. Franju Asiškog. On se vratio iskrenosti i jednostavnosti evanđelja i pokrenuo u crkvi novu duhovnost koja je zapravo vraćanje iskrenosti evanđelja. Deklarativnih i formalnih kršćana ima puno. Oni dokazuju svoje kršćanstvo krsnim listom i na tome ostaju. Sv. Franjo je išao drugim putem: njegov iskreni život u jednostavnosti bio je izazov mnogima. Sin trgovca suknom i majke Francuskinje rodio se 1181. ili 1182. Kao mladić vodio je bezbrižan život i za rata protiv Perugie (1204) bio zarobljen. Teško bolestan, doživio je duhovno obraćenje, 1206. ostavio obitelj i bogati imetak te kao prosjak počeo pomagati bolesnima, gubavcima i popravljati razrušene crkve u okolici Assisija. Propovijedao je evanđeosko, sveto siromaštvo, poniznost te okupio zajednicu braće koji su bili spremni živjeti takav život. Papa Inocent III potvrdio je pravila njegove redovničke zajednice. Na karizmi sv. Franje nadahnjuju se kroz stoljeća mnogi do naših dana. Sv. je Franjo bio ekološki vrlo osjetljiv. Razgovarao je s životinjama, s bratom vukom na pr. U svakom stvorenju vidio je čudo Božje mudrosti i veličine. Duhovnost sv. Franje ima puno toga poručiti našemu vremenu u kojemu je profit glavni pokretač svega. Sv. Franjo uporno i nenametljivo nudi ljubav kao pokretača naših aktivnosti.

Mnoge su župe izabrale sv. Franju za svoga zaštitnika. Tako je zaštitnik župe Zavalje sv. Franjo kojega slave u subotu 6. listopada u 11 sati. Župa Kukuljanovo u Rijeci također danas slavi.

Sv Franjo nas potiče na hod u vjeri. A što znači vjerovati? Vjerovati znači osloboditi se naših granica koje su nam nametnute ili smo ih mi postavili i ulaziti u Božji svijet. A Božji svijet je svijet bezgranične ljubavi, svijet gdje je sve moguće (onima koji vjeruju). Vjerovati znači napustiti naše granice i gledati svijet Božjim očima. A gledati Božjim očima znači da usvojimo Božja mjerila, njegove misli kao svoje misli. Ako čovjek ne prihvati hrabrost vjere onda postaje žrtva raznih strahova, depresija, duševnih bolesti. Prema tome suprotnost vjeri nije prvenstveno nevjera nego strah koji blokira a može voditi u praznovjerje. Strah od uroka znak je pomanjkanja vjere kao i traženje raznih iscjelitelja. Ljubav i strah ne idu skupa. Ljubav nas oslobađa od straha.

Jutros je prohladno ali sunce pomalo zagrijava našu domovinu i pred nama je divan sunčan dan. Sajam u Slunju danas privlači mnoge u naš grad. Obilna je ponuda povrća i voća. Ugodno je bilo prošetati i susresti drage ljude, diviti se plodovima i djelima ruku.

Jednako je važno kupiti nešto i nekoga susresti

Dobre domaćice sagledavaju mnogo toga prije nego kupe: je li izvorno hrvatsko, je li ekološki ispravno, cijena…

Dobro je proći i s rukama u džepovima jer supruge kupuju…

Za ovim se medom ližu prsti…

U petak, 28.09. u 18:00 sati održan je dvanaesti knjižni klub sa temom Hrvatski velikani – Marija Jurić Zagorka u Rekreativnom kutku “Dodajmo život godinama” za starije osobe. Na knjižnom klubu gledao se dokumentarac o njezinom životu a poslije toga su sudionici čitali odlomke iz njezinih najpoznatijih djela. Ukupno je sudjelovalo 14 korisnika.