Odreći se i slijediti Gospodina – Kilometarske kolone kroz Slunj

14 lis

K Isusu su dolazili ljudi u velikim nevoljama: sve ih je on utješio, ozdravio, otvorio nadu. Onima koji su posrnuli, upali u zlo, on je oslobađao za novi početak. Međutim, u jednom slučaju nije bilo tako! Došao je mladić s pitanjem: što mi je činiti da baštinim život vječni? Zanimljivo da Isus počinje od ljudske razine: ne ubij, ne ukradi, ne svjedoči lažno! Mladić sav radostan kaže da je on to činio. Sad nastaje problem! Isus predlaže da sve proda, podijeli siromasima i pođe za njim. Mladić se razočarao ovom ponudom. Otišao je žalostan. Sad slijedi Isusova pouka tvrdnjom kako će teško bogataši u kraljevstvo Božje. To je i učenike iznenadilo pa su pitali tko se onda može spasiti. Ovaj se bogataš nije mogao izvući iz zamke bogatstva. Bogatstvo ga je zarobilo. Isusov poziv je poziv na obraćenje. To je stalni proces, proces čitavog života. Napast bogatstva može nas lako zarobiti da postanemo bešćutni, tvrdi prema Bogu i braći ljudima. Obraćenje na koje nas Isus poziva već u ovom životu donosi plodove, kao što je socijalna osjetljivost, a na kraju život vječni. Vjernici koji su ovu nedjelju učinili koji korak da dođu na misu, potvrđuju time da su im materijalne stvari i sve druge navezanosti na drugom mjestu a na prvom mjestu je Gospodin kojega slijede u slobodi djece Božje. Oni znaju “obilovati i oskudijevati” ili “imaju kao da nemaju jer brzo prolazi obličje ovoga svijeta”.

 

Danas su slavljene mise u slunjskoj crkvi u 8 i 11 sati.  Poslije mise u 8 sati župski je vjeronauk za 2. i 3. razred a nakon mise u 11 sati za 7. i 8. razred.

Novi sveci  – Papa Franjo danas je kanonizirao (proglašenje svetim) papu Pavla VI. mudrog kolmirala Drugog vatikanskog koncila, mons. Romera koji je bio bliz siromašnima i svom narodu, zatim Francesca Spinelli, Vicenza Romana, Mariu Caterinu Kasper, Nazaria Ignazia od sv. Terezije od Malog Isusa i Nuncija Sulprizio koji su slijedili Isusa bez straha i bez kalkuliranja. Dakle, Papa Franjo proglasio je svetima papu Pavla VI, biskupa mons. Romera, dvije časne sestre, dva svećenika i jednog laika. To je crkva u kojoj ujedinjeni pape, biskupi, redovnici i laici donose plodove krštenja slijedeći radosno Gospodina.

Kolone večeras u Slunju

Najezda na Plitvice – U Slunju su jutros bile kilometarska kolone a večeras također, samo obratno, Naime, Nacionalni parki Plitvice dao je veliki popust domaćim turistima. U promotivnom tjednu od 5. do 14. listopada cijene su prosječno jeftinije 75%. Odrasle su osobe plaćale 50 kuna /inače su u sezoni 150 kuna/. Djeca između sedam i 18 godina 20 kuna /umjesto u sezoni 80 kuna/. Mališani ne plaćaju. Sve je ovo pokrenulo mnoštvo posjetitelja posebno jučer i danas prema Plitvicama. Jutros su kolone na ulazu u Slunj bile duge 7 kilometara. U Rastokama se renovira most pa promet regulira semafor. To je razlog zastoja. Večeras se mnogi vraćaju kućama pa su opet kilometarske kolone. Već u Grabovcu vozi se u koloni koja gmiže puževim korakom. Možemo zamisliti kako je to izgledalo na Plitvicama: čekanje u redovima, problem parkiranja…Sve se to zaboravi kad uđu u park te uživaju u jesenskim bojama najljepšeg parka na svijetu.