Razlikovanje duhova – Biskupovo upozorenje – Preminuli Mato Andrijanić i Toma Salopek

16 lis

Jutros je oblačno ali sunce se pomalo probija. Najveći dar nam je novi dan. Prva naša reakcija kad se probudimo trebala bi biti zahvala što smo živi, što nam je ponuđen novi dan. Tako jednostavno a tako važno! Novi dan nudi tolike mogućnosti. Ako se ne aktivira živa vjera kao “moć u nemoći” onda lako možemo postati žrtve praznovjerja, raznih “čudotvorca”, manipulatora…Krist nam je otkrio i uvodi nas u svijet bezgranične Božje ljubavi. Takvom vjerom prelazimo granice mogućega. Vjernik će prepoznati razne samozvane “proroke” koji sebe nude kao vođu i spasitelja. Takvi “vođe” ne upućuju na Krista nego su oni u centru pažnje, divljenja…Oni žive na krilima svojih “obožavatelja”.  To vjernik prepoznaje!

Jutros u slunjskom parku

Dragi vjernici Gospićko-senjske biskupije,
neki su nas vjernici upozorili, kako Udruga Kristofori čiji je osnivač poznati hrvatski karizmatik laik g. Josip Lončar, na nekim mjestima u Gospićko-senjskoj biskupiji, na primjer u Gospiću u hotelskoj dvorani i u Rakovici u privatnim kućama održavaju seminare pod nazivom Tečaj za molitvu.

Hrvatska biskupska konferencija ograđuje se od seminara pod vodstvom g. Josipa Lončara. Crkveni propisi nalažu, a to preporučuje i Hrvatska biskupska konferencija, da za djelovanje karizmatskih skupina na području jedne partikularne Crkve treba se tražiti dopuštenje mjesnog biskupa Ordinarija.

Ne ulazimo u pitanje osobe voditelja duhovnih seminara, već ističemo da se nije ni usmeno ni napismeno obratio ovom Ordinarijatu da protumači o kakvu se “duhovnom seminaru” radi. Također od ovoga Ordinarijata nije zatražena potrebna suglasnost.

Sveti Ivan u svojoj poslanici upozorava: “Ljubljeni, ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svijet” (1 Iv 4,1).

Odgovoran za katolički nauk i svjestan da u ovoj partikularnoj Crkvi postoji dostatan broj svećenika koji se redovito brinu o duhovnom, sakramentalnom i liturgijskom životu ovaj Ordinarijat, ne poznavajući  sadržaj duhovnih susreta, ne može preporučiti vjernicima Gospićko-senjske biskupije da sudjeluju na duhovnim susretima koji se održavaju u hotelskim dvoranama i privatnim kućama.

                                                      Srdačno vas pozdravljam + Zdenko Križić, biskup

Jesen u Rastokama

Od asfaltnog “kolača” Grada Slunja malo naselje (4 obitelji)  na Golubovu Brdu dobilo je 200 metara asfalta i to na dijelu ceste koji svaka bujica  ili obilnija kiša opustoši. Za ovo malo naselje to je puno!

                                  

Preminuo je u 74. godini života MATO ANDRIJANIĆ iz rakovice 25b. Pogreb u utorak 16.10.2018. u 16.30 sati na groblju u Rakovici. Za njim žale kčerke Gordana i Svjetlana, zetovi, unučad, sestra Milka, braća Ante i Ivan

Preminuo je u 89. godini života TOMA SALOPEK  iz D. Furjana 12. Pokop u Lađevcu u srijedu 17.10.2018. u 14 sati. Za njim žale žena Jelena, kćerke Marijana i Berica, sin Nikola, unučad, praunučad i ostala rodbina