Pred 40 godina Ivan Pavao II izabran za papu

17 lis

Pred 40 godina 16. listopada 1978. izabran je Poljak Karol Wojtila za papu te uzeo ime Ivan Pavao II. Zanimljivo da je punih 455 godina papa bio Talijan. Zadnji papa, koji nije bio Talijan,  je Nizozemac Adrijan VI. Nakon izbora u prvom obraćanju narodu novoizabrani papa Ivan Pavao II zapalio je plamen ljubavi u srcima ne samo katolika koji je gorio za čitavog njegovog pontifikata.  Ovaj je papa uveo crkvu u treći milenij. Bio je planetarni putnik. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta! U 26 godina svoga pontifikata posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Pamtimo ga po zdušnom zauzimanju za priznanje Hrvatske u dramatičnim prilikama. Posjetio je Hrvatsku čak tri puta. Proglasio je kardinala Stepinca blaženim. Preminuo 2. travnja 2005. Ubrajaju ga među najveće ličnosti svoga vremena. Sjetimo se s ponosom ovog velikog Pape i budimo zahvalni za dobro koje je učinio za naš narod i čitavo čovječanstvo.

U 9 sati još je bilo maglovito u Slunju

Jutros je 11 stupnjeva u Slunju i maglovito je. Pitanje je sata kad će se sunce probiti i zasjati novi dan u svoj svojoj jesenskoj ljepoti.

Danas u 14 sati na lađevačkom će groblju biti pokopan Toma Salopek iz D: Furjana, Salopek selo. Preminuo je u 89. godini života Bio je dobar vjernik, otac troje djece.