72 sata bez kompromisa – Migranti u susjedstvu – Preminuo Jure Neralić

23 lis

Od 18. do 21. listopada pod nazivom “72 sata bez kompromisa” oko 3.000 mladih u Hrvatskoj rastrčalo se po gradovima i naseljima. Obučeni u prepoznatljive zelene majice volontirali su 72 sata: pomagali su starijim osobama, djeci s posebnim potrebama, izvodili razne kućne poslove…Ovaj lepršavi pothvat počeo je u Splitu a podržali su ga Predsjednica i Vlada i dakako crkva. Ideja je duboko ljudska i kršćanska: nitko ne smije imati osjećaj da je zaboravljen i prepušten svojoj nemoći.

U Slunju aktivisti Crvenog križa ostvaruju mnoge programe kojima je zadaća pomoć potrebitima. Posebno u izvanrednim vremenskim prilikama. Naši slunjski vatrogasci također su spremni 24 sati intervenirati u slučaju potrebe. Župski aktivisti također se uključuju u mnoge aktivnosti. na pr. istovar i podjela jabuka (oko 20 tona), košnja vrta, čišćenje snijega i drugi izvanredni poslovi.

Posebnu pažnju posvećujemo grupi hrabrih domaćica koje redovito čiste slunjsku crkvu. Neki misle da su se one “pretplatile” na čišćenje crkve ali one očekuju da im se drugi pridruže. Ovom prilikom molimo naše domaćice da se priključe ovoj plemenitoj akciji. Jedanput mjesečno odraditi sat ili dva u crkvi bez kompromisa!    

Migrantska kriza u susjedstvu – Bišćani su pomalo zabrinuti zbog porasta broja migranata u gradu. Centralna vlast diže ruke od migranata a lokalna nema tolike financijske mogućnosti da smjesti migrante. Računa se da u Bihaću živi 10.000 migranata bez adekvatnog smještaja i nadzora. Bilo je praznih obećanja ali pomaka nema. Dolaze hladni dani pa se mnogi pitaju što će biti s tolikim ljudima koji borave skoro na otvorenom. Grupa od 100-tinjak migranata jučer poslijepodne stigla je do graničnog prijelaza Izačić gdje čekaju prelazak u Hrvatsku. Proveli su noć na otvorenom.  Među njima je i male djece. Netko proširi glasine da Hrvatska prima migrante. Nažalost moraju se razočarati. Na granični prijelaz Maljevac već su dvije grupe migranata stigle s nakanom da prijeđu u Hrvatsku. Dolazak zime zaoštrit će odnose migranata i domaćeg stanovništva. Migranti će jednostavno provaljivati u stanove, ako im se ne osiguraju minimalni uvjeti za preživljavanje. Hrvatska policija – jamči Ministarstvo policije – ima dovoljno snage da zaustavi bilo kakav ilegalni ulazak u Hrvatsku. Ostajemo zbunjeni i tužni kad vidimo tolike ljudske sudbine u potrazi za mjestom pod suncem.

http://www.abc.ba/upload/images/abcnc/01-97634-0.jpg

Tužna slika i tužne ljudske sudbine

                                

Preminuo je u 77. godini života JURE NERALIĆ iz G. Nikšića 67. Pogreb u srijedu 24.10.2018. u 15 sati na groblju u Nikšiću. Za njim žale sinovi Mile I Željko. snahe Nada i Barica, unučad, sestra Mare i ostala rodbina

Jure Neralić (1942-2018)