Preminuo Ivan Golub – Završen listopadski tečaj za brak

26 lis

Doznajemo da je preminuo je mons. Ivan Golub, sveučilišni profesor emeritus, teolog, pjesnik, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Iza sebe je ostavio bogati stvaralački opus, za svoj rad bio je nagrađen brojnim priznanjima.Rodio se na prvi dan ljeta, 21.lipnja 1930. u Kalinovcu u Podravini kao 15. i najmlađe dijete Luke i Bare Golub. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1957. u zagrebačkoj katedrali polaganjem ruku nadbiskupa zagrebačkoga Franje Šepera. Od 1961. do 1964. kao pitomac Hrvatskoga papinskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Godine 1963. doktorira disertacijom o ekleziologiji Jurja Križanića. Od 1964/65. predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu kao redovni profesor od 1979. Pročelnik je Katedre za dogmatsku teologiju od 1969. do umirovljenja 20008.

Jučer je održana sjednica odbora za obilježavanje Dana sjećanja (16. studeni) na progonstvo 1991. Velika patnja i stradanja 1991. ne mogu biti zaboravljena. Ona su ostala u osobnom i kolektivnom pamćenju kao dani patnje i otpora agresiji, dani suza ali i hrabrosti.   Ove će se godine 15. i 16. studenog obilježiti kao i proteklih godina posebnim programom. Predviđen je sat povijesti mladima, svjedočanstvo sudionika otpora, zvonjava i misa.

Danas, nakon završetka nastave u slunjskoj srednjoj školi koja je trajala 7 sati, srednjoškolci odlaze kućama u Cetingrad, Lađevac, Glinu, Rakovicu…Čekaju ih autobusi. Dva dana školska će zgrada zašutjeti a onda opet u ponedjeljak žamor. Danas je jedan autobus srednjoškolaca otišao u posjet Rijeci gdje će velik broj njih nastaviti studij na nekom od fakulteta.

Danas je na slunjskom groblju uz kršćanske počasti pokopana Mare Lalić, draga osoba koja je preminula u 80. godini života. Nakon pogreba slavljena je misa u župnoj crkvi.

Večeras je završio listopadski tečaj za brak u Slunju. Pohađalo ga je 14 mladih (sedam parova). Večeras im je govorio o biblijsko-teološkom vidu braka mons. Richard Pavlić, senjski župnik i prof. na Riječkoj teologiji. Čestitamo na hrabrosti ovim mladim ljudima!     

Povodom dana darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 25.10. u gradskoj vijećnici, gradonačelnik Slunja Jure Katić je našim darivateljima uručio priznanja za darovanu krv. Ukupno 49 darivaoca je dobilo priznanje od čega su dvije darivateljice sa 5 davanja, 21 darivatelj sa 10 davanja, 11 darivatelja sa 20 davanja, 6 darivaoca po 30 i 40 davanja. Jubilarno priznanje za 50 davanja su dobili 3 darivatelja a posebno završno obiteljsko priznanje uručeno je supružnicima Neralić Jeleni (55 puta darovana krv) i Neralić Josipu (80 puta darovana krv). Ovim putem se svima od srca zahvaljujemo na svakoj darovanoj kapljici krvi i još jednom čestitamo Dan darivatelja krvi.