Dušni dan – Preminula Mara Vukošić

2 stu

Današnji je dan nastavak jučerašnje svetkovine Sviju Svetih…Danas razmišljamo ne samo o našim pokojnima nego i našem završetku putovanja kroz darovano vrijeme. Dok smo mladi i zdravi odgađamo pomisao na smrt. Zapravo naša civilizacija  gura smrt pod tepih. Govori se u uspješnim ljudima, industrija zabave želi zaposliti čitavog čovjeka da ne misli na ozbiljne stvari. Stalo nam je do društvenog položaja, da budemo priznati u sredini kao sposobni, uspješni…Razgovor o umiranju, smrti, vječnosti, Bogu, potiskuje se. Kao da nam u podsvijesti čuči bojazan da bi morali nešto promijeniti u životu ako se suočomo s činjenicom smrti, vječnosti, besmisla. Na našim pogrebima svećenik uporno naviješta uskrsnuće i život vječni. Ova je poruka namijenjena živima da ne bježe od onoga što je neminovno. Vjernik se prije smrti pomiri s Bogom i ljudima, traži oproštenje uz kajanje pa i onih tajnih grijeha. Mnogi primaju bolesničko pomazanje koje je ohrabrenje i okrepa za dušu. Što je alternativa ovom putu vjere, kajanja i smirenju u Božjoj ljubavi? Alternativa je mrak, besmisao, strah, tjeskoba…Današnji Dušni dan prilika je za plodno razmišljanje. Prije svega zdrav razum nam govori da je čovjek stvoren za vječnost. Ovo je prilika da neke stvari presložimo u svom životu. Podložni smo zakonu tjelesne smrti ali smo putnici prema domovini gdje smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli. Možda ćemo imati privilegij da u bolesti i patnji sazrijemo, da doživimo Božje milosrđe, da doživimo Oca koji nas čeka raširenih ruku. Ali, može nas smrt pogoditi naglo: srčani udar, prometna nesreća, nesretni slučaj. Naš je život krhak. Zato je dobro da nam Bog i njegova ljubav bude u centru života u svim razdobljima života, u naponu snage, u mladosti i starosti, u poslovnom uspjehu i neuspjehu…Isus je pokazao da je s nama u našem umiranju, u našem polaganju u grob ali i uskrsnuću. On je umro u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji. On je put, istina i život! Nitko ne može reći: zašto me je Bog ostavio u mojoj patnji i umiranju. Ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje pa ni smrt.

Danas na Dušni dan mise su u slunjskoj crkvi u 8, 11 i 17 sati!

Kolona stoji pred Rasokama

U Slunju je u 13.45 sati nastao zastoj u prometu. Preko mosta na Korani u Rastokama promet regulira semafor. Naime, most je u obnovi pa se promet propušta naizmjenice preko polovice mosta. U 13.45 projurila su kola hitne pomoći prema mostu. Očito da je netko stradao. To je razlog da se stvara kilometarska kolona na ulazu u Slunj iz pravca Plitvica. Uz mokru cestu treba se naoružati dodatnom dozom strpljivosti. 

Zastoj prometa kroz Slunj

                         

Preminula je u 79. godini života MARA VUKOŠIĆ iz G. Popovca 23. Pogreb u subotu 03.11.2018. u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njom tuguju sinovi Josica i Zdravko, kćerke Milka i Barica, snahe, zetovi, unučad, praunučad