Pred 100 godina završio Prvi svjetski rat – Hodočasnici u Međugorju

11 stu

Na dan kad zvone zvona po čitavom svijetu kao podsjetnik na završetak Prvog svjetskog rata, “beskorisnog pokolja” kako ga naziva papa Benedikt XVI, papa Franjo poziva da naučimo lekcije iz ove tragedije. “Povijesna stranica prvog svjetskog rata svima je oštra opomena da odbacimo kulturu rata i potražimo svim legitimnim sredstvima kraj  konflikata koji još bjesne u nekim regijama” – poručio je danas papa Franjo.

Povod ratu je atentat u Sarajevu. Ovaj rat koji je po širini nazvan svjetskim mobilizirano je oko 60 milijuna europskih vojnika od 1914. do 1918. Ostavio je iza sebe oko 40 milijuna žrtava, velika razaranja, pustoš, invalide…Kraj ovog rata ostavio je uzroke koji su doveli do Drugog svjetskog rata…Može li čovječanstvo nešto naučiti iz povijesti? Nažalost povijest jest “učiteljica života” ali čovječanstvo ne uči gotovo ništa iz povijesti. Danas su se europski čelnici sjetili svršetka ovog krvavog rata ali to je imalo samo protokolarni karakter. Godine 1991. europski i svjetski čelnici gledali su ravnodušno na tenkove koji su posuti “cvećem” krenuli na Hrvatsku. To se moglo spriječiti političkim metodama, oštrim upozorenjem agresoru ali je to izostalo.

Hodočasnici u organizaciji HDZ-a Karlovačke županije, što se i očekivalo, pobudili su veliko zanimanje ne samo u Međugorju. Ovo je jedna od najvećih hodočasničkih grupa koja je stigla o ovo Marijino svetište. Radi se o 2.300 ljudi u pedesetak autobus (tri iz Slunja).

Danas u Zagrebu na juniorskom prvenstvu Hrvatske u kuglanju tandem Tin Štefanac i Tomislav Vuković osvojili su 2. mjesto. Izgubili su u finalu za jedan čunj!