Prvi snijeg – Međunarodni Dan djeteta – Preminula Ljuba Jurčić

20 stu

Jutros je slunjsko-plitvički kraj osvanuo pod snježnim pokrivačem. Iako smo očekivali snijeg iznenadio nas je. Navikli smo na produženo Miholjsko ljeto. Jutros je naš kraj okićen kao u priči. Nestalo je struje jutros oko 7 sati što je još jedno iznenađenje. Snijeg je mokar pa je negdje nategao žice dalekovoda. Uzalud smo pritiskali šaltere. Možemo zamisliti kako bi izgledalo da duže nema struje! U našem kraju peć na drva je zakon. Ne ovisimo o struji pa se možemo ogrijati, skuhati. Nekada su obitelji bile samostalne: imali su drva, pribavili su hranu za zimu. Bili su napredniji od nas! Nismo dugo ostali bez struje.

Međunarodni dan djeteta – Upravo na međunarodni Dan djeteta podaren je snijeg našem kraju. Jedna od “deset” zapovijedi o zaštiti djece je da dijete ima otvoreni prostor za igru, radosti, da ne bude zatvoreno u “kavez” nego da odrasta uz kreativne igre na otvorenom. Mobitel i kompjutor mogu od djece učini ovisnike. Upravo je snijeg dar djeci da se poigraju, da od njega stvaraju čuda. Trebali bismo i mi odrasli biti bar ponekad djeca. Isus će reći: “Ako ne budete kao djeca nećete ući u kraljevstvo Božje”. Biti dijete znači biti otvoren rastu, biti iskren i prostodušan, ne smišljati kako drugoga iskoristiti, sanjati nemoguće…

Promet državnom cestom D1 otežan je ali ceste su prohodne

Slunjski park večeras u 18.45 sati

Ubijeno 48 kršćana u Centralno-afričkoj Republici – Bilanca masakra od 15. studenog u Centralno-afričkoj Republici popeo se na 48 – prema podacima UN. U napadu na lokalnu katedralu, biskupiju i kamp za izbjeglice ubijeni su generalni vikar biskupije Alindao mons. Blaise Mada i don Celestine Ngoumbango, župnik u Mingali. Većina ostalih žrtava su prognanici smješteni u obližnjem kampu. Biskupska konferencija Centralno-afričke Republike izjavljuje “da je katolička crkva postala meta naoružanih grupa u Centralno-afričkoj Republici te pozivaju vladu i UN da stabiliziraju prilike i “koordiniraju akcije  kako bi izvršitelji ovog pokolja i njihovi naručitelji bili uhićeni i dovedeni pred lice pravde”. Vijest donosimo prema agenciji Fides. Dodajmo da ova država smještena u centralnoj Africi broji 3,375.000 stanovnika od čega su 50% kršćani.

Kradljivci i dalje varaju naivne osobe – Policija ponovno upozorava građane da ne otvaraju vrata nepoznatim osobama prije nego se uvjere da nisu prevaranti. Naime, po tko zna koji put dvije osobo pozvone, predstave se kao službenici elektre, pošte i sl. Obično odaberu za žrtve starije osobe koje znaju biti naivne i lakovjerne. Dok jedna razgovara i tako zaokupi pažnju domaćina druga osoba krade najradije novac. Policija preporučuje da ne otvarate nepoznatim osobama, da tražite dokumente, iskaznice. Dobro je koristiti špijunku i sigurnosni lanac. Ako ništa drugo dobro je s njima, gdje je to moguće, razgovarati kroz prozor.  

                                 

Preminula je u 71. godini života LJUBA JURČIĆ iz Tatar Varoša 147. Pokop u srijedu 21.11.2018. u 15 sati na groblju u Cvitoviću. Za njom žale sinovi Ivica, Milan i Goran, kćerke Štefica, Jadranka i Marina, zetovi i snahe, unučad i praunučad, sestra Milka