Danas spomen na vijetnamske mučenice – Preminula Manda Magdić

24 stu

Danas crkva slavi Andriju Dung-Laca i drugove, vijetnamske mučenike. Progon kršćana je povijesna konstanta. “Mene su progonili i vas će progoniti” – poručuje Krist. To je jednostavno borba svjetlosti i tame. Međutim, u svijesti prosječnog Europljanina kao da je to normalno. Lijevi mediji tome se i zlurado raduju. Da je neki lijevi aktivist osuđen na smrt zbog pisanja ili govora, svi bi ustali i pokrenuli mašineriju. Jedna žena Asia Bibi, majka petero dejece, lažno je optužena za blasfemiju i osuđena na smrt, ali to nije vijest! Ipak,  pakistanska policija uhitila je Khadima Hussaina Rizvi, lidera radikalne slamske partije Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) koja je organizirala masovne proteste a koji su paralizirali čitavu zemlju uoči oslobođenja Asie Bibi. Taj je čovjek najavio nove proteste za 25. prosinca “zbog odavanja počasti mučenicima njegove partije”. Ipak, nešto se kreće i u islamskom svijetu, zapravo dijelu svijeta koji je rastrgan nasiljem i ratovima.

Nastavlja se tmurno i prohladno vrijeme u slunjskom kraju. Danas je pogreb u Vagancu i to čovjeka koji je iza sebe ostavio 11 djece. Nije se bojao gladi, školovanja djece, budućnosti. Svijet i naš narod bili bi siromašniji bez njegove dejce. Zato mu odajemo priznanje!

                                   

Preminula je u 83. godini života MANDA MAGDIĆ r. Požega iz D. Nikšića 83. pogreb u nedjelju 25.11.2018. u 15 sati na groblju u Nikšiću. Za njom žale sin Ivica, kćerka Nevenka, snaha Olga, zetovi Tomo i Vinko, unuci, praunuci, brat Ivan