Godišnjak MOSTOVI 2019 u tiskari

27 stu

Godišnjak Mostovi 2019 spreman je za tiskaru. Pripremljeni su tekstovi, fotografije i tiskanje godišnjaka MOSTOVI 2019 može početi. Ovaj godišnjak slunjskog kraja inače izlazi kao godišnjak od 1987. godine (nasljednik je župskih listova Panorame i Mostova). Pratio je događanja u crkvi i društvu u ovom burnom vremenu. Izlazio je i u progonstvu od 1991. do 1995. u Karlovcu. Kroz ovih 30 godina svjedok je događanja u crkvi i društvu. U progonstvu je izlazio u 2.000 primjeraka. U zadnje vrijeme opalo je čitanje knjiga pa i naš godišnjak izlazi u 1.000 primjeraka. Uoči Božića naši će ga dragi čitatelji imati u rukama. Svaka čast portalima i internetu ali knjiga ostaje  najdraži prijatelj u našoj svakodnevnici.

Je to tržnica Dolac u Zagrebu ali ipak nam je sajam četvrtkom u Slunju draži. Inače, u Zgrebu se već osjeća predadventsko vrijeme… Jedna mlada prosjakinja pred katedralom kroz suze traži koju kunu ” za svoju gladnu djecu”. Ostajemo zbunjeni, tužni…Bez obzira radi li se o stvarnoj potrebi ili prijevari, ne možemo se oteti dojmu da to nije dostojno mlade žene. S jedne strane trgovci zbrajaju koliko će zaraditi ovoga Božića a neki prosjače ispred katedrale. Ipak, pomislim: kako da ta mlada žena nije otišla prositi pred sjedište neke stranke, neke udruge, neke ugledne institucije nego pred crkvu! Ipak, vjernik će dati kunu, ako ništa drugo dat će joj jer se boji Boga. Pa makar bio prevaren. Ta vjernička “naivnost” ima izvor u Isusovoj naivnosti.  Ali “ako se netko Boga ne boji nit za ljude mari”?

Sjećanje na fra Ramljaka – U nazočnosti velikog mnoštva vjernika župe Stankovci i okolnih župa u nedjelju 25. studenoga blagoslovljen je kip fra Julijana Ramljaka, kao simbola žrtve i stradalnika komunističkog režima. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić, uz koncelebraciju župnika fra Marka Nimca i drugih svećenika.

“Sam Libanon – istakao je maronitski patrijarha – ne može podnijeti teret prihvata i zadržavanja sirijskih migranata: Libanon time riskira da se uguši i destabilizira na ekonomskom, političkom i demografskom  planu” – rekao je maronitski patrijarha Bechara Boutros Rai. Ova opomena vrijedi ne samo za Libanon – to može zaključiti zdrav razum. Postoje granice izdržljivosti svake ekonomije pojedinih država!

Krađa kamiona – Da se može ukrasti kamion potvrđuje policijsko izvješće: noću 25./26. studenog 2018. godine u Švici, Grad Otočac, nepoznati počinitelj je iz otključane i otvorene garaže otuđio otključani teretni automobil gospićke registracijske oznake u kojem se nalazio i ključ automobila i osobni dokumenti 24-godišnjaka. Ne ostavljajte ključ u automobilu pa ni kamionu!