Danas sv. Andrija apostol – Preminula Ivana Magdić

30 stu

Danas, na zadnji dan studenog, crkva slavi apostola Andriju. On je prvi apostol koji je pošao za Isusom pa su mu dali titulu “Prvopozvani”. Bio je ribar zajedno s bratom Šimunom na Genezaretskom jezeru iz Betsaide. Za njim je pošao i brat Šimun kojemu će Isus promijeniti ime u Petar te ga postaviti za prvaka apostola. Znamo da je Andrija apostol propovijedao Evanđelje među Skitima, u današnjoj južnoj Rusiji, o čemu govori otac crkvene povijesti Euzebije. Završio je mučeničkom smrću na “Andrijinom križu”: križ u obliku slova x pa se takav znak zove “Andrijin križ”. Mnogi nose ime Andrija ili Andrijana. Čestitamo takvima imendan! Danas slave sv. Andriju kao svoga zaštitnika župe Bakar, Mošćenice i Tršće i mnoge druge.  

U povodu blagdana sv. Andrije, kojega pravoslavne crkve časte kao svoga zaštitnika, visoka delegacija katoličke crkve posjetila je ekumenskog patrijarha Bartolomeja u Carigradu. Danas će sudjelovati u božanskoj liturgiji. U katoličkoj delegaciji su kardinal Koch, biskup Brian Farelli i Andrea Palmieri.  Obratno ekumenski patrijarh ili delegacija ekumenskog patrijarha Bartolomeja uzvraća posjet na blagdan sv. Petra i Pavla 29. lipnja rimskom biskupu tj. Sv. Ocu Papi. 

Oslobođena četvorica misionara – Vijest koja je obradovala katolički svijet dolazi iz Kameruna: trojica misionara oteta 23. studenog u Kamerunu oslobođeni su 29. studenog. Oslobođeni misionari su: p Giuda Taddeo Langhe, p. Placide Muntong Gweh i student Abel Fondem Ndia te p.Yene Anaclet. Oteli su ih secesionisti prisutini u anglofonskoj zoni dok su putovali prema Munyenge zbog dostave humanitarne pomoći žrtvama konflikta. Vozač je još ostao u rukama otmičara. “Zahvaljujemo za znakove solidarnosti dok smo bili oteti. Nije to bilo ugodno iskustvo. Mislili smo i molili se mučenicima nače Kongregacije u najtežim trenucima. Osjetili smo toplinu vaše molitve i ljubavi. Sada smo u svojoj župi Douala i želimo poraditi na puštanju na slobodu našeg vozača…”  izjavili su oteti misionari.

Dječja radionica “Mišica Milica” – Dana 28.11.2018. i 29.11.2018. Gradsko društvo Crvenog križa Slunj u suradnji s Policijskom postajom Slunj proveli su edukativnu i zanimljivu radionicu „Mišica Milica“ u sklopu programa prevencije trgovanja ljudima. Radionica „Mišica Milica“ je namijenjena drugim razredima osnovne škole. Radionica je provedena u tri osnovne škole i na radionici je ukupno sudjelovalo 59 učenika. Nakon edukacije slijedilo je druženje uz zanimljive igre poslije čega je svatko od njih dobio i slikovnicu „Mišica Milica“ na poklon.

 

                               

Preminula je u 39. godini života IVANA MAGDIĆ iz G. Taborišta 145 (Slunj). Pred 20 dana preminuo otac Ivan. Ivana će biti pokopana na slunjskom groblju u subotu 01.12.2018. u 13 sati. Za njom žale mati Mare, brat Josip, sestre Mare, Nikolina i Katarina s obiteljima te rodbina

Ivana Magdić (1979-2018)