Predbožićno darivanje

12 pro

Neki se muče kako u predbožićno vrijeme obradovati djecu, roditelje, prijatelje nekim darovima. Trgovci su pripremili mnogo toga samo treba otvoriti novčanik. Već se prave procjene koliko će se potrošiti u ovo predbožićno vrijeme…Ipak, da bismo adventsko vrijeme i Božić doživjeli radosno, učinimo nešto na sebi. Prije svega napravimo otklon od buke, potrošačke groznice i otkrijmo da smo od Boga voljeni. Ne dozvolimo da nas zarobe materijalne stvari, da im služimo. Dobro se povući malo u tišinu da otkrijemo svoje uporište. Dobro je doživjeti radost oproštenja. Velebna Isusova poruka o rasipnom sinu drama je svakoga od nas: sin se udaljio od zajedništva i ljubavi, upao u blato, besmisao, ali se digao i uputio k Ocu. Otac ga dočekuje sa zagrljajem, priređena je gozba. 

Možemo li se i mi vratiti iz naših zarobljenosti? Ponajprije izbacimo iz duše gorčinu, zavist, pohlepu…Oslobodimo se. Ovo je vrijeme posebno prikladno za opraštanje. Pomirimo se s onima s kojima smo zavađeni. Učinimo neki znak da ih prihvaćamo. Nekada je vrijeme posvećeno drugomu važnije od materijalnih darova. Posvetimo koji sat remena našim zaboravljenim susjedima, prijateljima, bolesnima i nemoćnima. Pođimo na božićnu ispovijed. Jednostavno, pred Bogom recimo što nas žulja, tišti, svoje promašaje…Radost oproštenja i pomirenja otvara nove vidike… 

Jutros u Slunju mraz ali je sunčano i mirno. Zornica je u 6.25 sati. Broj se vjernika povećava  kako se bliži Božić

Dolazak Betlehemskog svjetla – U petak 14. prosinca na misu zornicu u 6.25 sati u župnu crkvu u Slunju dolazi Betlehemsko svjetlo. Svjetlo koje je upaljeno u Betlehemu preneseno je u Europu te se raznosi po europskim metropolama. U Slunj ga donosi Počasni vod iz Karlovca.

Program putovanja pape Franje u Ujedinjene Arapske emirate od 3. do 5. veljače 2019: Papa će iz Rima krenuti u nedjelju, 3. veljače, u 13 sati, a dolazak je u predsjedničku zračnu luku u Abu Dhabiju predviđen za 22 sata. U ponedjeljak, 4. veljače, u podne će biti održana svečanost dočeka, na ulazu u Predsjedničku palaču, nakon koje će uslijediti službeni posjet princu prijestolonasljedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata. U 17 sati je na programu privatni susret s članovima neovisne muslimanske međunarodne organizacije ‘Muslim Council of Elders’, u Velikoj džamiji šeika Zayeda, a u 18.10 sati međureligijski susret u sjedištu organizacije Founder’s Memorial, na kojemu će Papa održati govor. U utorak, 5. veljače, Papa će posjetiti katedralu u Abu Dhabiju te u 10.30 sati slaviti svetu misu u sportskom centru Zayed Sports City, tijekom koje će održati propovijed. Nakon mise, u 12.40 sati, u predsjedničkoj će zračnoj luci biti oproštajna svečanost, a polazak je prema Rimu predviđen za 13 sati. Dolazak je u Rim, u međunarodnu zračnu luku Roma-Ciampino, predviđen za 17 sati. 

U atentatu u Strassborgu troje mrtvih i 13 ranjenih – U sumanutom atentatu na ljude koji su krivi samo zato što su se tu našli, atentator je ubio troje a ranio 13 osoba. Među teško ranjenima je talijanski novinar Antonio Megalizzi. Pogođen je metkom u glavu, u potiljak. Ovaj 28-godišnji novinar bori se za život u bolnici gdje je hospitaliziran. Atentator Cherif Chekatt poznat je policiji. Njegov su otac, majka i dva brata pod istragom.

Nadbiskup Strassbutga Luc Ravel izrazio je neshvaćanje ovog napada na božićnom sajmu u ovom francuskom gradu. Pogođen je simbol Strassburga: božićni sajam u Strassburgu spada u najstarije takve sajmove u Europi. Grad se smatra božićnim glavnim gradom. Svi vjerski autoriteti moraju svaku vezu između terorizma i Boga otkloniti – poručuje nadbiskup. .