Sveta Lucija – Sijanje pšenice – Ispovijed u Cetingradu

13 pro

Danas je spomendan sv. Lucije od Sirakuze koja je podnijela mučeništvo 303. godine. Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih (tjelesno i duhovno), ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

U crkvama se već postavljaju borovi…Jutros u slunjskoj crkvi

Današnji dan poznat je kao dan sijanja pšenice za Božić. Dobro je pitati savjet iskusnih domaćicea koje uspijevanju uzgojiti vrlo lijepu pšenicu kao ukras za božićne blagdane. Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti i ostaviti da odstoji preko noći. Bolje ju je posijati u plićoj posudi sa zemljom.

 

Danas je sajam u Slunju. Hladno je: temperatura je minus 6 stupnjeva. Hladnoći pridonosi tmurno i maglovito vrijeme. Prije 8 sati izišli smo među štandove. Neki tek izlažu robu a neki još nisu stigli.

 

 

Đaci su postavili štand na koji će staviti svoje rukotvorine

One su uporne bez obzira na zimu, kišu i snijeg…Naoružane su strpljenjem

 

Ispovijed u Cetingradu – Danas od 10 sati petorica svećenika u cetingradskoj crkvi stajala je na raspolaganju vjernicima za ispovijed povodom svetkovine Božića. Hladnoća, Božić a onda i ispovijed idu zajedno. Bog je ušao među nas i potvrdio da je dostojan naše hladnoće, samoće, siromaštva pa i nemoći. Postao je siromašan da nas obogati. Vjernici su strpljivo čekali u crkvi u redu za osobnu ispovijed. To je odgovor na Božju ljubav. 

Župnik Stanko Smiljanić raduje se s vjernicima koji su danas doživjeli Božje milosrđe i ljubav

U Slunju večeras u 19.30 sati zimski ugođaj. Snijeg pomalo i dalje pada i do subote očekujemo pola metra snijega