Sretna nova godina! Godišnjica Cetinskog sabora – Kupanje u Sabljacima

1 sij

Pred nama je nova godina kao šansa za rast u znanju, mudrosti i milosti, za kreativni rad, nadasve rast u ljubavi. Na vrlo jednostavan način možemo doći do zanimljivih podataka! Godina ima 365 dana,12 mjeseci, 52 tjedna, 8.760 sati, 525.600 minuta i 31,536.000 sekunda. Ako naše srce u jednoj minuti protjera 5 litara krvi koliko je to u godini dana? To je impozantnih 2,628.000 litara krvi. A to je 131 cisterna po 20 tona. Zamislimo poredanih 131 cisternu a u svakoj 20.000 litara. To naše srce uradi u jednoj godini. Nije li to čudesno? Svaki otkucaj srca podržava Božja dobrota. Isto tako svaka sekunda može biti sudbonosna. Kako je čovjek krhak ali i velik kad ga podržava Božja ljubav!

Taj novi početak, nova godina, stoji u znaku Kristova rođenja, Božića, kad se Bog pojavio u našoj krhkosti i ponudio nam besmrtnost. Ovaj prvi dan nove godine također je u znaku mira. Mir je moguć u Kristu jer “on je mir naš!”

“Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Neka pogled svoj  Gospodin  svrati na te  i mir ti donese!” (iz prvog čitanja današnje mise). Neka je sretna i blagoslovljena Nova Godina!

Jutros, na novu godinu, jak mraz u slunjskom kraju

Na novu godinu misa u Slunju u 11 sati a u Blagaju u 14 sati!

U 11 sati u Slunju

Godišnjica Cetinskog sabora – Dobro se danas podsjetiti na godišnjicu Cetinskog sabora. Cetinski sabor održan je na današnji dan u samostanu u Cetinu (ostaci samostana jedva vidljivi) 1527. godine. . Nakon pogibije Ludovika II na Mohačkom polju 29.08.1526. godine, hrvatski velikaši izabrali su Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja. Pred turskom opasnosti tražili su zaštitu u savezu s Austrijom. Ovim je hrvatska pokazala samostalnost u traženju savezništva u jednom teškom vremenu.

U slunjsko-plitvičkom kraju nova je godina bila sunčana, prohladna. Ovaj smo snimak napravili večeras u Slunju prije 17 sati

Kupanje u jezeru Sabljacima – Na novu godinu pojedinci ili grupe pokušavaju izvesti nešto neobično. Kupanje u moru, rijekama, ponekad zaleđenim, postalo je senzacija koja pobudi pažnju. Šestu godinu zaredom hrabri muževi i mladići iz Ogulina na prvi dan nove godine skaču u jezero Sabljaci. To su učinili i danas njih 12-orica. Autor ove inicijative je nama dobro poznati novinar (i ravnatelj ogulinske škole) g. Zvonko Ranogajec. On radi za katoličku agenciju IKA-u, Glas Koncila, portale…U Slunju je na sv. Stjepana izvijestio o misi koju je predvodio biskup Bogović. On je na svim slavljima s aparatom i notezom: bilježi i javlja o svim značajnim događanjima u crkvi i društvu. Osim što je prosvjetar i novinar, otac obitelji, on je i športaš, radi sve poljodjelske radove…Ovo današnje “hladno” kupanje na Sabljacima ima i humanitarni karakter: pomoć Ivanu Koliću kojemu je izgorjela kuća.

Fotografija Vlade Butine.

Vlade i Zvonko

 Fotografija Vlade Butine.

U Slunju na Stipanje