Drugi dan nove godine:pada snijeg – Sv. Bazilije Veliki (umro 379). i sv. Grgur Nazijanski (umro 390) – Blagoslov kuća u Malom Vukoviću

2 sij

Danas crkva slavi dva velikana čije zvijezde ne zalaze: sv. Bazilija Velikog koji je umro 379. godine i Grgura Nazijanskog umro oko 390. godine. Sv. Bazilije je otac monaštva, obnovitelj bogoslužja i duhovnosti te neumorni borac za pravu vjeru. Spada u crkvene naučitelje. Njegov suvremenik i prijatelj sv Bazilije također crkveni otac bio je slavni teolog, vrsni govornik koji je branio pravu vjeru od raznih krivovjerja. Imao je i pjesničku dušu.

Jutros u 8 sati počeo je padati snijeg u Slunju. Pristiže hladni zrak sa sjevera pa je hladno

Danas, na drugi dan nove godine, blagoslov kuća u naselju Mali Vuković i dijelu G. Taborišta. Oba naselja su uz županijsku cestu koja vodi iz Slunja prema Cetingradu.

Danas u 15 sati pogreb Fanike Pavlić r. Skukan na slunjskom groblju. Nakon pogreba nastavljamo s blagoslovom kuća.

Do 14 sati obišli smo 29 obitelji u Malom Vukoviću. Snijeg koji je u 8 sati počeo padati uskoro je prestao i vrijeme se smirilo. Dan je sunčan i nasmijan.

U Malom Vukoviću

Dio peteročlane obitelji

Filip želi nešto upitati malenu

Ona se približila devedesetim godinama

U 15 sati prekid zbog pogreba: na slunjskom je groblju pokopana Fanika Pavlić r. Skukan. Nakon mise nastavak blagoslova kuća. Uskoro se počela spuštati noć. Na zapadu čudna igra zadnjih zraka sunca i oblaka.  Prezimena su ovdje Stipetić, Vlašić, Kampić, Cindrić. Živčić, Kuterovac, Bogović, Turkalj, Magdić…Ljudi nas čekaju s upaljenim svjetlima. U zadnjoj smo kući bili oko 20 sati. Obišli smo  ukupno 46 obitelji (od kojih 9 u G. Taborištu). U ovih 46 obitelji živi 159 osoba pa je prosjek po domaćinstvu 3,45. Župnika su pratili brat i sestra Marija i Filip. Marija je snimila ove snimke.

Umjetnik u drvetu Mile Turkalj živi sa svojim likovima

Kod Bare Lovrenčić koja živi sama

Obitelj Turkalj s unucima iz Rijeke

Neobični zalaz sunaca