Nastavlja se lijepo vrijeme – Danas završetak blagoslova kuća u župi Slunj

16 sij

Nastavlja se čudesno lijepo vrijeme u slunjsko-plitvičkom kraju. Sunčani nas dani više podsjećaju na proljeće. Jutros je temperatura iznad ništice.

Danas završava blagoslov kuća u župi Slunj.  Doduše ostaje još nekoliko obitelji u Zečevu Varošu koje će župnik posjetiti sutra u 9 sati te nastaviti obilazak obitelji župe Blagaj. A u župi Blagaj svega je 25 obitelji i to na rasponu od desetak kilometara: Pavlovac, Blagaj, Veljun, Točak…

Blagoslov je danas počeo uobičajeno  u 9 sati. Župnika prate ministranti Paola i Filip. Idemo na Ivšić Brdo iznad centra Slunja. A Na Ivšić Brdu razvilo se najstarije naselje s ovu stranu Korane. Naselje je imalo svoju crkvu koja se vidi na Stierovim crtežima iz 1660. godine. Crkva je poznata kao Svetica ali to ne dolazi od Sviju Svetih. Sveticom su se nazivale crkve posvećene blagdanima Majke Božje. U narodu je očuvan naziv Svetica do danas za Ivšić Brdo. Ovo je naselje napušteno zbog sigurnosnih razloga i preseljeno oko današnje crkve Presv. Trojstva. Franjevci su ovdje izgradili samostan u koji su po svoj prilici prenijeli kipove i slike iz ove crkve na Ivšić Brdu. Tako je i kip MB Slunjske, koji se danas čuva na Trsatu, prenijet u samostansku crkvu oko koje je počelo nicati naselje utvrđeno zidinama. Nju je otac Bernardin odnio na Trsat 1583. nakon što su Turci zapalili samostan a narod se raselio…Malo povijesti.

Kod prve smo obitelji Glavač pa Ivšić. Odavde smo prešli u ulicu V. Karasa pa u Knezova Blagajskih. Prije podne neki su na poslu pa smo dogovorili naknadni posjet. U ulici Knezova Blagajskih dočekali su nas sadašnji i bivši gradonačelnici. U 13 sati kratka stanka a onda smo obišli šest obitelji u maloj uličici koja nosi naziv Prilaz Narti. Posjetili smo 31 obitelj!  

Tri generacije

Obitelj Lalić

Ulica Knezova Blagajskih

Obilježavanja Molitvene osmine za jedinstvo kršćana traje od 18. do 25. siječnja pod geslom: „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16,20b).