Danas sv. Franjo Saleški – Sajam u Slunju –

24 sij

Crkva danas slavi svetoga Franju Saleškoga. Rođen je 1567. godine u plemićkom dvorcu u Savoji. U Padovi je započeo studij prava, što je njegova oca osobito veselilo jer je u njemu vidio svoga nasljednika. Nakon nekog vremena mladi se Franjo odlučio za svećenički poziv i započeo studij filozofije i teologije. Doskora je postao svećenik i biskup u Ženevi. U protestantskoj sredini susretao je ljude različitih staleža i na sve ostavljao dobar dojam. Cijenili su ga i poštivali zbog njegove razboritosti, učenosti i plemenita srca. Osnivao je bratovštine kršćanskoga nauka i pred svim svojim svećenicima prednjačio zauzetim pastoralnim radom. Izvrsno je surađivao s laicima, i za njih se brinuo pišući mnogo i neumorno. Za svećenike je osnovao družbu oblata, koja i danas djeluje. Njegov je istaknuti apostolat bilo i pisanje pisama, kojih je sačuvano više od dvije tisuće. Čuveno mu je djelo Uvod u pobožni život koje je do 1656. godine objavljeno na 17 jezika u više od tisuću izdanja. Njegovo drugo čuveno djelo Teotimus ili Rasprava o Božjoj ljubavi ubraja se u najljepša djela 17. stoljeća. Svetac se ne rađa, svecem se postaje’, o čemu svjedoči i sv. Franjo Saleški koji je bio sklon srdžbi, ali se toliko u tome izvježbao da je postao uzor blagosti. Umro je 28. prosinca 1622. godine, u 55. godini života, a blagdan mu se slavi na današnji dan, kao spomen na dan prijenosa njegova tijela.

Danas je sajam u Slunju kao svakog četvrtka. Snijeg i zima neke će trgovce i posjetitelje zaustaviti kod kuće ali se tradicija sajma neće prekinuti. Doista, malo je bilo trgovaca kao i posjetitelja. Promet kroz Slunj teče normalno ali s dozom opreza jer su ceste pokrivene slojem ugaženog snijega, negdje mokre i skliske.

Slunj u 12.28 sati

Papa Franjo stigao u Panamu

Papa Franjo čitao je, molio i odmarao se u avionu kojim je letio u Panamu  da bi susreo stotine tisuća mladih  na 34. Svjetskom danu mladih koji su pristigli iz 150 država. Stigao je u Panamu u 22 sata po našem vremenu. Na tweetiru je pozavao na molitvu za ovaj lijepi i važni događaj u hodu Crkve.