Danas sv. Toma – Papa Franjo vratio se iz Paname

28 sij

Danas crkva slavi sv. Tomu Akvinskog, jednog od najvećih crkvenih naučitelja, teologa i filozofa. Rodio se 1225. u obiteljskom dvorcu Roccasecca nedaleko Aquina /Italija/ po čemu je i dobio naziv Akvinski. U dominikanski red stupio je potajno 1244, protiv volje obitelji, a filozofske i teološke studije završio je kod Alberta Velikog u Parizu i Kölnu. Zbog šutljivosti i debljine tamo su ga prozvali “nijemim volom”. Ali Toma je progovorio u svoje vrijeme i njegovo promišljanje dalo je pečat jednom vremenu. Teologiju i filozofiju predavao je u Parizu, Anagniju, Viterbu, Orvietu, Rimu i Napulju. Pisao je jasno pa i kad je govorio o teškim temama. Njegovo je kapitalno djelo  “Suma teologije” (3 sveska, pisana 1266-73). On piše višedisciplinarno: povezuje dostignuća znanosti, etiku, politiku, antropologiju…Svojim opusom on je kršćanski Aristotel. Njegovi himni “Hvali Sion” i “Klanjam ti se smjerno”…rado se pjevaju u kršćanskim zajednicama.

Jutros je u Slunju plus tri stupnja. Puše jugo ali se smjer vjetra mijenja. Povremeno pada kiša.

Papa Franjo vratio se iz Paname. Na oproštajnoj misi Papa je pozvao mlade da se konkretno zauzmu i da budu protagonisti povijesti u ovo vrijeme: najavite zatvorenicima oslobođenje i dajte da slijepi progledaju!

Nova knjiga prof. Nikole Vranješe – Izdavačka kuća ‘Glas Koncila’ iz Zagreba izdala je novu knjigu riječkog teologa doc. dr. sc. Nikole Vranješa, profesora pastoralne teologije na Teologiji u Rijeci – područnom studiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod naslovom Hodočašće – putovanje prema Svetome. Teologija i pastoral svetog putovanja. Knjiga je namijenjena teološko-pastoralnom proučavanju i razlučivanju teme hodočašća, a uz nju su, iz teološko-pastoralne perspektive, obrađene i teme turizma i vjerskog turizma.

                                  

Preminula je u 86. godini života JANJA SEKULIĆ iz G. Furjana 165. Pogreb u utorak 29.01.2019. u 15 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žali kćerka Ankica, unučad, brat Ante i rodbina