Svijećnica – Dan posvećenog života – Preminula Roze Cindrić

2 velj

Danas crkva slavi blagdan Prikazanja Gospodinovog u hramu ili Svijećnicu. Marija i Josip izvršavaju Mojsijev propis: četrdeseti dan nakon poroda svećenici u hramu moraju blagosloviti rodilju. Roditelji su za uzvrat prinosili janje mlađe od godinu dana ili mladu golubicu. U hramu se našao starac Šimun, koji je Isusa uzeo u naručje, prepoznao ga kao Mesiju. „Sad možeš, Gospodine, otpustiti slugu svojega da, prema riječi tvojoj, ide u miru, jer mi oči vidješe spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda, svjetlo da rasvjetljenje naroda i slavu puka tvoga Izraela.“ Mariji je prorekao da će mnogo pretrpjeti: „Tebi će samoj mač probosti dušu.“ Proročica Ana također je bila u hramu, gdje je noću i danju služila Bogu postom i molitvom. Slavila je Boga. Šimun i Ana predstavnici su starije generacije koja prepoznaje Krista kao svjetlo svijeta i u njemu vidi spasenje. Isus će nam reći: “Vi ste svjetlo svijeta!” Ne kaže da smo kao svjetlo, slični svjetlu nego da smo svjetlo! “Onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja!” Dijete Božje je dijete božanske svjetlosti. Alternativa tomu je mrak.

 

Danas crkva slavi i Dan posvećenog života. Čudesna je svjetlost! Svjetlo ima brzinu, spektar. Danas se posebno njeguje u liturgiji služba svjetla: blagoslov svijeća, ophod sa svijećama. “Ja sam svjetlo svijeta!” – isticat će Isus. Da lakše dokučimo tajnu svjetlosti pomislimo na tamu. Što je mrak, tama? Tama nema svoju strukturu kao svjetlost! Mrak, tama je nedostatak svjetlosti. Sad možemo naslutiti svu dubinu, ljepotu, draž svjetlosti u biblijskom smislu. Mi smo iz tame prešli u svjetlost po vjeri u Krista Spasitelja. U toj svjetlosti ostajemo! Pakao je povratak u tamu. Posvećeni život žive oni koji su odlučili slijediti Krista izbliza. Idu za njim i sve im je ostalo relativno: imaju kao da nemaju, jer im je sve to prolazno. Oni su svojom pojavom izazov potrošačkom mentalitetu, individualizmu, materijalizmu…Oni su proroci svoga vremena jer upozoravaju na ljudsku sljepoću koja ne vidi dalje od jela, pića, časovitog užitka…Isus je živio i “potrošio” se za druge. Tako i oni koji ga slijede žive za druge. Narav svjetlosti je da se širi. Tako i sinovi svjetlosti ne mogu a da druge ne obogaćuju božanskim svjetlom.

 

 

Obilje vode u Rastokama

Malo sunca i ovom je cvijetu dovoljno da zapjeva svoju pjesmu

Svijećnica u Slunju večeras: Vi ste svjetlost svijeta! Isus ne kaže da smo poput svjetla nego da smo svjetlost. Teško je to izreći riječima kao što ne možemo ni simfoniju posve izraziti riječima. Ali nas riječ može potaknuti da postanemo djeca Božja, djeca svjetlosti, da se oslobađamo mraka…

                                   

Preminula je ROZE CINDRIĆ iz Malog Vukovića 70d. Rođena je 1943. Vjenčala se 1966. sa Slavom Cindrić s kojim je podigla sina i kćer. Slavo je preminuo 1995. Roze (kao i Slavo) bila je uzorna vjernica te je snagom vjere pobjeđivala nevolje života. Preminula je u karlovačkoj bolnici 02.02.2019. Pogreb u utorak 05.02.2019. u 15 sati na slunjskom groblju. Za njom žale kćerka Marina i sin Marinko s obiteljima, unučad i brojna rodbina.