Migranti uporni

4 velj

Tučnjava među migrantima – U petak večer u prihvatnom centru u Bihaću potukli su se migranti. U općoj tučnjavi povrijeđeno je 40 migranata od kojih osam teže. U tučnjavi su se služili svim sredstvima. Uspostavljen je prividni mir ali se može očekivati nova tučnjava. U ovom centru smješteno je  2.219 migranata  a centar može primiti 1.500. Dakle,  uvjeti smještaja su neprikladni. Osim toga u migrantskim krugovima ima raznih mentaliteta što je povod za razmirice. Velika očekivanja – kad su se dali na daleki put – sudarila su se s krutom realnošću. To rađa frustracije. Posljedice su tučnjave. Time migranti otežavaju situaciju sebi i drugima. Tko bi primio ljude koji se ponašaju nasilnički, koji nasiljem rješavaju svoje probleme – pita se prosječni građanin EU. Iluzije o lagodnom životu u EU – koje su pokrenule ove ljude iz Afganistana, Sirije, Libije, Alžira…razbijaju se na granici EU. Bauk terorizma kruži Europom i on je realan. Isto tako naša mala planeta postaje jedno “selo”. Nitko ne može zaustaviti kretanje ljudi. Unatoč svim strahovima sanjamo svijet u raznolikosti ali u solidarnosti.

Jutros je u Slunju oblačno, relativno toplo. Korana, Slunjčica i Mrežnica nabujale su i žure prema Karlovcu. Nije bilo previše snijega pa se razina naših rijeka nije digla do kritične točke. Možemo odahnuti. Bar za sada.

                             

Preminula je u 59. godini života JADRANKA GRAČAN iz Slunja. Pokop u utorak 05.02.2019. u 15.30 sati na slunjskom groblju. Za njom žale sestra Melita s obitelji, sestrične i bratići, rodbina…