Sunčani dan

26 velj

Jutros smo slavili  euharistiju ili kako to pučki kažemo misu u 8 sati. Mala zajednica, desetak osoba. Hladna crkva. Ipak, i ova je misa “radosna igra” s Bogom, izvorom života, Ljubavi. Kažemo da je to radosna “igra” jer smo u zajedništvu s Bogom. Upravo zajedništvo s Bogom daje radost ovoj neobičnoj igri. U ovoj se igri čovjek osjeća prihvaćenim i ispunjenim. Čovjek se u ovoj pomalo djetinjoj igri oslobađa sebičnosti, robovanja idolima koje je sam sebi stvorio ili koje mu je nametnulo potrošačko društvo. Oslobađa se za istinski život. Nakon mise vjernik živi ovu igru u drugim oblicima, u radu, znoju lica svoga ali se vraća euharistiji koja ga ponovno podsjeća na realnost koja pulsira u zajedništvo s Bogom. Mi lako zaboravimo ili nam svagdanje brige potisnu ono bitno. Možemo se izgubiti u banalnosti života. Vraćajući se “igri s Bogom” ostajemo u njegovu svjetlu i ljubavi.

Dok smo danas snimali ovu tratinčicu oblijetao nas je žuti leptir. Nije  nam htio pozirati: u čudnom letu radovao se sunčanom danu

Život umije u tami zemlje čekati svoj trenutak

Jutros je također sunčano ali ne bistro. Toplije je nego jučer. Radost novog dana ne smije pomutiti nikakva poteškoća. Pa i ako trpimo to nije izgubljeno vrijeme. Danas će mnogi diljem svijeta završiti zemaljsko putovanje. Bar da uspiju zadnji dan prije odlaska reći: Isuse, sjeti me se u svome kraljevstvu! Bože, ne zaboravi ih u svome milosrđu!

Danas u 15 sati na slunjskom je groblju pokopana Zora Živčić (85)