Gabrijel od Žalosne Gospe – Proljeće uranilo – U Furjanu

27 velj

Danas je spomendan malo poznatog Božjeg ugodnika Gabrijela od Žalosne Gospe (San Gabriele dell’Addolorata). Rođen 1838. u Assisiju (Umbrija) kao Francesco Possenti u obitelji 13 djece. Ostao je bez majke u četvrtoj godini života. Kao mladić bio je nestašan, društven, volio je ples. U 19. godini doživio je obraćenje nakon niza udaraca i svog ozdravljenja. Stupio je u red pasionista. Dobio je ime Gabrijel. Znao je ostati u dubokoj molitvi. Preminuo je u cvijetu mladosti, u 24. godini života, na današnji dan 1862. Ostavio je iza sebe trag svetosti koji nije izbrisao protok vremena do danas.

Ako pogledamo živote obraćenika, onih biblijskih i onih iz povijesti crkve, uočavamo radost koju su doživjeli nakon obraćenja. Neki su tu radost izrekli riječima: Kasno sam te uzljubio!  A Božja nas ljubav prati i onda kad joj okrenemo leđa, kad nas oholost udalji od Boga i ljudi. Kolika radost nastaje kad pobijedimo kušnju i zlo, ravnodušnost, zlo i vratimo se Božjoj ljubavi.

 

U Rastokama danas

Jutros je također sunčano. Od ništice u rano jutro temperatura raste svaki sat. Pavi proljetni dan. Veljača je pokazala do sada nadprosječno visoku  temperaturu.  Ljudi se pribojavaju da bi na proljeće mogli doći mrzovi i snijegovi…

Jučer je policijska sirena pobudila znatiželju građana Slunja. Doznajemo da su izvlačili jednog migranta iz kanjona Slunjčice. Migrant je navodno kod apoteke u bijegu skočio preko ograde u duboki kanjon. Vidio je da se ne može izvući pa je tražio pomoć.

Granični prijelaz Furjan-Bogovolja – Cazin privlači velik broj motoriziranih turista ili radnika u zapadnoeuropskim zemljama. Mještani uz ovu cestu od Slunja do Furjana tužili su se na pravu jurnjavu nesavjesnih vozača. Isto tako odbacivali su ambalažu i otpatke uz cestu. Policija je, nakon pritužbe građana, našla  učinkovito rješenje: počela je kažnjavati bez milosti. Rezultati su odmah vidljivi!

Furjan ispod Mašvine večeras

U Furjanu – U večernjim satima provozali smo se do Furjana, sela na granici s BiH. Prolazeći kroz Popovac, Lađevac, Čamerovac…sama po sebi dolazi pomisao: koliko je usta hranila ova zemlja! Ratovi, suše, poplave nisu ovdje umanjile obitelji koje su se radovale životu. Bilo je žuljevih ruku ali je bilo i pjesme, bilo je oskudice ali i obilja. Danas vidimo vrlo lijepe kuće ali su neke prazne. Iznenadila nas je jedna peteročlana obitelj koja je pripremala drva za ogrjev. Svi solidarno rade, roditelji i djeca. Prekinuli su načas rad da počaste gosta. Stara dobra praksa: kad putnik ili gost dođe sve prestaje. Kao da je fešta! Proveli smo dobar sat u razgovoru koji je više od toga. Razgovor koji nas ohrabri i dade nam razloga za radost. Pogotovo kad je spontan, nenajavljen. Rastali smo se (ne bez dara!). Dugo u noć pred očima mi je ostala draga i hrabra obitelj iz Furjana ispod Mašvine koja se raduje životu, koja radi i sanja.

                              

Preminula je u 82. godini života ROŽA RAKIĆ iz Grabovca 58. Pogreb u četvrtak 28.02.2019. u 16 sati na groblju Grabovac. Za njom žali kćerka Mara, zet Milan, snaha Mirjana, unučad, praunučad, brat Dane, sestra Katarina i ostala rodbina