Gospić: korizmeni susret svećenika

11 ožu

Danas su se u 10 sati okupili svećenici Gospićko-senjske biskupije u gospićkoj katedrali na korizmeni susret. Okupilo ih se oko 50. “Dobar pastir jer što kaže inom i sam svojim potvrđuje činom” – kaže pjesnik. Doista, svećenik koji druge poziva na obraćenje i sam je potreban obraćenja i pokore. Krist je povjerio svoju službu ne nekim bezgrešnim i izvanrednim pojedincima nego slabim ljudima iz naroda kao što su bili galilejski ribari. Upravo zato što su i sami slabi ljudi mogu razumjeti i ohrabriti svoju braću i sestre. Pripremu i ispit savjesti predvodio je salezijanac pater Damir Stojić. Nakon pripreme svećenici su se ispovijedali jedan drugomu. Ispovijed je radost zbog Božjeg zagrljaja kojemu se vraćamo.

Nakon pokorničkog bogoslužja svećenici su se s biskupima – biskupom-ordinarijem mons. Zdenkom Križićem i biskupom u miru mons. Milom Bogovićem – premjestili u biskupiju. Ovdje je isti pater Damir Stojić održao predavanje na temu “Svojstva svećeničkog identiteta”. Istakao je da je osoba svećenika jako važna. On je persona Christi, produžena Kristova ruka. Svećenik nije službenik nego on djeluje očinski. On je posrednik između Boga i čovjeka, svećenik je i učitelj koji poučava i utvrđuje u vjernosti Božjem nauku. Svećenik je i sudac koji prepoznaje zlo i naziva zlo pravim imenom. Svećenik je i čuvar crkve-zaručnice koja čeka Krista zaručnika. U razgovoru sa svećenikom sugovornik želi čuti Isusa. A da bi svećenik govorio o Isusu mora i sam biti s Isusom. Prigovori koje čujemo o svećeniku kažu da se svećeniku nekuda žuri, da nema vremena za opušteni i plodni razgovor. Svećenik sitnim malim djelima dobrote potvrđuje navještaj Božje riječi. To svi prepoznaju. Svećenik je i radostan jer je uronuo u Božju ljubav. Neki zanemaruju nakon krizme dolazak u crkvu. Složeno je to pitanje ali grubost svećenika može biti jedan od razloga. Hvala Bogu, nakon lutanja, mladi se opet vraćaju crkvi odnosno Božjem milosrđu. Dobro sjeme posijano prije ili kasnije donosi plodove. U diskusiji je postavljeno više pitanja s kojima se susreću svećenici u svojoj praksi. Uz predavanje patra Damira Stojića nadovezalo se svjedočanstvo studenta prava koji je istako važnost osobe svećenika u rastu u kršćanskoj zrelosti.

Biskup mons. Zdenko Križić pozvao je svećenike na predviđena hodočašća ove godine a povodom 20. godišnjice biskupije predlaže hodočašće u Svetu Zemlju ili Rim. O tom će biti još govora. Svećenici su se razišli nakon bratskog ručka. Vrijeme se promijenilo pa su se na putu kućama susreli i sa pahuljicama snijega…

Pater Damir Stojić priprema svećenike na sakrament ispovijedi

Svako vrijeme ima svoje izazove…

Svećenici su slušali, razmišljali i diskutirali

Danas se vrijeme promijenilo: terase su opet opustjele

Proljeće je možda uranilo ali ova voćka ima snagu da se odupre hladnoćama…(snimljeno večeras u Slunju u 18.30 sati)