Sunčano jutro – Vozačke dozvole – Darivanje krvi

13 ožu

Nije nas iznenadio jutros mraz. Pomalo smo zaboravili da je kalendarski još zima. Ipak, vedro je i sunce nas miluje pa će se temperatura oko podne podići na plus 11 stupnjeva. Prognoze kažu da će se postupno naoblačiti poslijepodne i prema kraju dana na sjevernom Jadranu i zapadnim predjelima mjestimice će padati kiša, a u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije uz zahladnjenje susnježica i snijeg.

Vozačke dozvole – Malo smo se umorili od crnih kronika u medijima. Dobije se dojam da je ubojstava sve više, nasilja u obiteljima i stradalih na cestama također. Međutim statistike pokazuju da je ubojstava manje. Drugi paradoks su ankete prije izbora koje su navijačke, zapravo spadaju na neki način u domenu “specijalnog rata”. Pokazalo se na zadnjim izborima u Lici da su ankete promašile. Još jedan paradoks našeg vremena je demografska slika. Mediji su stvorili mišljenje u javnosti koje bi se moglo izraziti rečenicom: što više novca više djece! Ali je činjenica da najbogatija zemlje Europe, Njemačka, ima najmanji natalitet. Visoki standard može ljude učiniti sebičnima i bešćutnima. Takvima je dijete teret. Djecu imaju oni koji vole život. Još jedna zanimljivost u istom stilu: ministrica Žalac kojoj je pod točak automobila naletjela djevojčica otkrila je da joj je istekla vozačka dozvola. Mnogi su se takmičili tko će je jače udariti. A iza toga policija je zatrpana zahtjevima za produženje vozačke dozvole. Ministričin slučaj potakao je mnoge da pogledaju svoju vozačku dozvolu i otkriju da je istekla. Pogledajte svoju, možda je istekla! Isus je bio nemilosrdan prema farizejskom duhu i mentalitetu: vidjeti trun u oku brata a ne vidjeti brvna u svomu!  U korizmi promijenimo sebe, izvadimo brvno pa tek onda možemo pomoći izvaditi bratu trun u oku. Zanimljivo, trebamo pomoći izvaditi trun bratu da ga ne muči ali tek onda kad smo svoje “brvno” izvadili.

Što li je u tom paketu? Vojna tajna!

Jutarnje novosti u prolazu

“Post nije samo odricanje od hrane, nego je to stvarnost koja pripada unutarnjoj sferi osobe, gdje osoba, u vjeri i ljubavi, prihvaća neke inicijative kojima  želi nešto prikazati Bogu i ljudima. To su čini koji imaju za cilj naše posvećenje. Isusu farizeji prigovaraju da njegovi učenici ne poste. Međutim, Isus nije htio započeti formaciju svojih učenika s tim kako se trebaju odricati hrane, nego ih je htio prvo naučiti kako znati u životu dobro „gutati“. To znači, naučiti ih progutati neka životna poniženja, uvrede, prigovore, pa i neuspjehe. Naučiti izjesti svoju oholost i svoj egoizam, da ih nestane. Znati drugima oprostiti i izmiriti se bez obzira na težinu uvrede. Znati postiti od ogovaranja i klevetanja drugih, od psovki i kletvi. Sve ovo itekako ulazi u ono što se zove post, i ovo je Bogu milije nego li  post od hrane. Puno puta je daleko lakše postiti od hrane nego oprostiti uvredu, nego se izmiriti, nego li izbjeći kakvu svađu ili prepirku s drugima. To su sve vrijednosti koje Korizma od nas traži. Vidimo, pored posta od hrane, ima puno drugih odricanja koja Bogu mogu biti još milija i mogu pridonijeti ljepšem suživotu s drugima.” Iz korizmene poruke biskupa Križića

Vojnici na poligonu dali krv – Dana 12.03.2019. godine na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju u organizaciji Crvenog križa Slunj održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi na koju se odazvalo 44 osobe (40 muškaraca i 4 žene) od kojih je njih 39 uspješno darovalo krv!  Hvala svima na odazivu i humanom činu!
Lijepi pozdrav od ekipe Crvenog križa!

Danas je na slunjskom groblju pokopan Ivan Magdić (63) rodom iz D. Popovca (Slunj)

                      

Preminuo je u 68. godini života JOSO MRKONJA s prebivalištem u Kupinečkom Kraljevcu. Pogreb u četvrtak 14.03.2019. u 14.30 sati na groblju u Pisarovini. Za njim žale žena Mare, kćerke Mirna, Katarina i Ana, zetovi, unučad,  brat Ive, sestre Mare, Draga, Milka i ostala rodbina