Vaganac: počast i molitva za poginule

18 ožu

Danas u 17 sati okupili su se u Vagancu veterani HDZ-a koji su pred 29 godina osnovali stranku “opasnih namjera” na ovim prostorima. Ova nas obljetnica vodi u 1990. godinu kad smo se radovali demokratskim promjenama koje su zahvatile komunističke zemlje pa tako i Hrvatsku. Stranka koja je dobila podršku većine građana bila je HDZ. Neopisivo veselje zahvatilo je čitavu Hrvatsku nakon prvih izbora unatoč tamnim oblacima koji su se nadvijali. Slijedila je agresija na mladu demokraciju koja je ostavila razorena sela, bombardirane gradove, porušene crkve, ubijene i ranjene…Nije bilo luksuza za stranačka prepucavanja: obrana Hrvatske bila je djelo čitavog naroda koji je podržao program HDZ-a. Dobro se vratiti ponekad na te dane hrabrosti kad nam objektivni analitičari nisu davali šanse. Neki će upozoriti na neke negativnosti u društvu i pripisati ih vodećoj stranci. Ali, ključni ciljevi su postignuti: Hrvatska se obranila, postala članica UN i NATO-pakta, članica EU.

Danas u 17 sati položeni su vijenci za poginule pred križem u centru Vaganca. Učinili su to članovi Općinske organizacije HDZ-a Plitvička Jezera, lokalni odbor te gosti. Molitvu je predvodio župnik Ivan Hodak. Slijedila je misa u župnoj crkvi za poginule a onda svečana sjednica i domjenak.

Vaganac je 8. listopada 1991. sravnjen sa zemljom: učinila je to JNA zajedno sa paravojinim formacijama od kojih se neke dolazile iz Srbije.