Sunčana Blagovijest – Lažna trudnica

25 ožu

Danas crkva slavi Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo. Lijepi sunčani dan. Iako prognoze govore o malo snijega popodne…

Današnji nas blagdan vodi u Nazaret kada je arkanđeo Gabrijel navijestio Djevici Mariji da će začeti Isusa po Duhu Svetom. Evanđelist Luka to bilježi ovako: “Poslije šest mjeseci posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret, k djevici zaručenoj s mužem iz Davidove kuće, komu je bilo ime Josip. A djevici bijaše ime Marija. Kad anđeo uđe k njoj, reče joj: ‘Raduj se, milosti puna! Gospodin je s tobom!’ Na te riječi ona se prepade i počne razmišljati što znači taj pozdrav. Anđeo joj reče: ‘Ne boj se, Marijo, jer si našla milost kod Boga. Evo, ti ćeš začeti i roditi Sina komu ćeš nadjenuti ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Previšnjega. Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova. On će vladati kućom Jakovljevom dovijeka. I kraljevstvo njegovo neće imati svršetka.’- Kako će to biti – reče Marija anđelu – jer se ja ne sastajem s mužem? – Duh Sveti sići će na te – odgovori joj anđeo – sila Previšnjega zasjenit će te; zato će se dijete koje ćeš roditi zvati svetim, Sinom Božjim. Gle! I tvoja rodica Elizabeta zače sina u svojoj starosti. Već je u šestom mjesecu ona koju zovu nerotkinjom…

Jutros u Slunju

Danas u Slunju misa u 17 sati. A titular gospićke katedrale je Blagovijest pa će se u 17 sati okupiti biskupi iz Metropolije. Bilo bi zgodno provozati se do Gospića i sudjelovati u ovom slavlju.

Održan sabor biskupa Riječke Metropolije – Sabor biskupa Riječke metropolije održan je danas  25. ožujka u biskupskom ordinarijatu u Gospiću pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa i metropolita Ivana Devčića. U Riječku metropoliju spadaju Porečko-pulska, Krčka i Gospićko-senjska biskupija te Riječka nadbiskupija. Riječki nadbiskup je i metropolit.

Don Kaćunko 40 godina misnik – Don Anđelko Kaćunko proslavio je 40. godišnjicu svećeništva u Gospiću jučer u punoj katedrali. A don Kaćunko, danas župnik u Kompolju kod Otočca, svećenički je red primio u Splitu 24.lipnja 1979. On želi ovu obljetnicu proslaviti u svim župama u kojima je služio pa tako i u Gospiću.

Lažna trudnica – Jučer u 13.30 sati policijski službenici granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije Split na dojavu uputili se u Plješivicu koja je još pod snijegom. Pronašli su 15 ljudi iz Libije i Tunisa koji su nezakonito prešli državnu granicu, među njima i Tunižanku za koju su tvrdili da je trudna. Žena je prebačena kolima hitne pomoći u Gospić gdje su se liječnici začudili: ona nije trudna nego je oko sebe omotala nekoliko deka! Možemo zamisliti koliko naši policajci ulažu napora u sprečavanju ilegalnog prijelaza granice i na kakva sve iznenađenja, podvale i prijevare nailaze.