Poligon Slunj: 16 godina Središta za borbenu obuku – Preminuo Mirko Neralić

1 tra

Pred 16 godina na slunjskom poligonu oformljeno je Središte za borbenu obuku čija je primarna zadaća obuka vojnika. Svake se godine ovdje izreda velik broj postrojbi iz domovine i prijateljskih zemalja, članica NATO-pakta. Moderna obrana od eventualnog agresora zahtjeva nova i nova tehnička dostignuća. A ovo Središte prati i ugrađuje u svoje programe nove tehnologije.

U 10 sati pred pozornicom na otvorenom okupili su se vojnici, časnici i djelatnici ove postrojbe. Domaćin brigadir Mario Lilić dočekivao je goste. Pozdravio je posebnog izaslanika, zapovjednik ZOD-a brigadira Željka Lukasa, slunjskog gradonačelnika Juru Katića, predstavnike slunjskih ustanova (škola, doma zdravlja, Komunalca, braniteljskih udruga, susjednih župnika). Nakon himne i pozdrava obratio se posebni izaslanik brigadir Željko Lukas. Istakao je važnost Središta u sustavu pripremanja vojnika za krizne situacije. Ovdje se pripremaju vojnici za mirovne misije kao na pr. za Afganistan. Nakon toga dodijeljena su priznanja pojedincima iz Središta. Slijedilo je paljenje svijeća i molitva za poginula kod križa. Nijedna proslava ne može proći a da se ne sjetimo poginulih: oni su jednostavno s nama. Na poligonu je izgrađena prelijepa kapela koju su izgradili srcem i rukama vojnici. Misu je predvodio vojni kapelan vlč. Milenko Majić a pridružili su se vojni kapelan Blaževac, župnici Šimo Božić i Mile Pecić.

Nakon mise domaćini su goste okrijepili u vojnom restoranu. Lijepi sunčani dan za pamćenje. Dodajmo da je Hrvatska vojska u očima građana među svim institucijama na samome vrhu.

Brigadiri Željko Lukas i Mario Lilić

Dodjela priznanja

Sjećanje na poginule

Kapela na poligonu

Misno slavlje u kapeli

                            

Preminuo je u 61. godini života MIRKO NERALIĆ iz Šmrekovca 116. Pogreb u Cetingradu u utorak 02.04.2019. u 14 sati. Za njim žale žena Tina, sin Joso, kći Dragica, snaha Margareta, zet Mirko, unučad, sestra Kate s obitelji, rodbina. Bože, podaj mu mjesto u svom kraljevstvu!