Milosrđe i zakon – Preminuo vlč. Marijan Galović

7 tra

Evanđelje   Iv 8,1-11; Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.

U ono vrijeme: Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je na­rod hrlio k njemu. On sjede i stade poučava­ti. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu ne­ku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: »Učitelju! Ova je žena za­tečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Moj sije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?« To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti. Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.« I ponovno se sag-nuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, po­čevši od starijih. Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: »Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?« Ona reče: »Nitko, Gospodine.« Reče joj Isus: »Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više ne­moj griješiti.« Riječ Gospodnja.

 Ako ste pročitali pažljivo ovaj odlomak evanđelja koji je zabilježio Ivan, vjerujem da ste ostali taknuti u dubini duše. U nekoliko rečenica opisana je drama koja nam nije strana. Ovih smo dana vidjeli fotografiju u jednim dnevnim novinama kako na otoku Borneu javno bičuju ženu. Za preljub i homoseksualnost kazna je na ovom otoku kamenovanje (šerijat). Sad se prenesimo u Isusovo vrijeme: žena je zatečena i preljubu, to je dokazano i slijedi kamenovanje po zakonu. Već su uzeli u ruke kamenje i čekaju trenutak kad će “mudre glave” dati znak. Tu se našao Isus oko kojeg pletu mrežu čuvari zakona: žele ga likvidirati jer im smeta. Oni brane Božju čast! Oni određuju Božju strogoću. Ali isto tako ovo im je bila zgodna prilka da Isusa navuku na tanak led. Pitaju ga što učiniti: žena je zatečena u preljubu i zakon kaže da je zaslužila kamenovanje. Ako Isus odgovori da je kamenuju onda on nije milosrdni učitelj a ako rekne ne onda ne poštiva zakon. Oni ne vide jadnu ženu koja drhti i čeka da na nju poleti kamenje. Isus se saginje i nešto piše po zemlji. Kao da želi poručiti da se sagne svatko nad sebe. Svatko ima svojih tamnih strana. A onda samo njemu svojstvenim glasom izusti: “Tko je od vas bez grijeha neka prvi na nju baci kamen!” Trenutak je dramatičan. Jedini koji je mogao baciti kamen na ženu bio je Isus jer je on sama ljubav i dobrota. Svatko je od prisutnih zavirio u ponor svoje duše i otkrio grijeh. Otišli su svi od najstarijeg, sijedih brada, do najmlađeg. Ostala je žena s Isusom. “Zar te nitko ne osudi?” – reče joj Isus blago. “Ne Gospodine, nitko!” – Ni ja te ne osuđujem!” Isus je nije ispitivao, nije tražio da se kaje, nije je opominjao i naredio da čini pokoru. Ovdje se radi o bezuvjetnom i aposolutnom milosrđu! Ovo je uvod u skorašnju njegovu muku i smrt na križu kad će podariti apsolutni oprost, bez ikakvih uvjeta i prekinuti zarobljenost grijehom. Ova je žena nanovo rođena. Ona ne niječe svoju tamnu prolost ali joj je milosrđem otvorena budućnost: uskrsnuće tijela i život vječni. Amen!  

Danas u slunjskoj crkvi mise po običaju u 8 i 11 sati, u Blagaju u 14 sati!

Sa jutarnje mise jutros u 8 sati u Slunju

U 11 sati u Slunju

                                 

 Preminuo je vlč. MARIJAN GALOVIĆ, svećenik riječke nadbiskupije. Vlč. Marijan rođen je 20.08.1938. u Brseču. Zaređen je za svećenika  11.08.1963. Bio je župnik na Vratniku, Munama a 1985. dolazi u Mošćenice gdje ostaje do mirovine. Nakon umirovljenja boravio je u svećenikom domu u Rijeci gdje je i preminuo jučer. Bio je drag svećenik, tih i predan radu.

Tijelo dragog nam pokojnika bit će izloženo u župnoj crkvi sv. Jurja
mučenika u Brseču, a pogreb će početi svetom misom u utorak 9. travnja
2019. u 15 sati.