Šesto dijete – Nedostatak autoriteta – Preminuli Jelena Turkalj i Ivan Prebeg

8 tra

Šibenski biskup Tomislav Rogić je u nedjelju 7. travnja u župnoj crkvi Sv. Leopolda u župi Pohođenja Blažene Djevice Marije – Njivice u Šibeniku krstio je šesto dijete, malog Ivana Perana, šesto dijete u obitelji Stipe i Jelice Peran. Ovu lijepu vijest želimo podijeliti s našim čitateljima. Neka je blagoslovljen mali Ivan! U poplavi svakojakih vijesti ova nam vijest uljepšava dan i daje nadu da će i druge obradovati i ohrabriti.

Nedostatak autoriteta u svjetskim i lokalnim razmjerima – Na jednom savjetovanju u Austriji na kojem je sudjelovao i austrijski predsjednik postavljeno je pitanje ili teza: ima li još autoriteta u politici, ekonomiji, kulturi oko kojih bi se ljudi mogli ujediniti i omogućiti vrijednosne sustave  i orijentaciju?  Pred euro-izbore tolika je šarolikost političkih opcija da nas glava zaboli. Ako partikularni ili osobni interesi nadjačaju svaku suradnju oko temeljnih problema s kojima se čovječanstvo susreće (kao na pr. ekološka katastrofa), onda nam nema lijeka. Onda je naša mala planeta svemirski brod koji juri prema katastrofi dok na njemu posada lumpuje… Europa ima u svojoj baštini kršćansku opciju koja je veličanstvena: život za drugoga po uzoru na Krista. On nije tražio svoj uspjeh, karijeru, profit, nego je “služio” drugima. Kolikogod bila Kristova riječ “služiti” otrcana ona pogađa srž problema čovječanstva: osobni i nacionalni egoizmi vode nas u sukobe i  ratove. Naprotiv, biti “čovjek za drugoga” , pogotovo za slabije i nezaštićene, vodi nas napretku.  To vrijedi ne samo u lokalnim razmjerima nego i planetarnim. 

Ove stolice u centru Slunja čekaju sunčane dane…

Teško povrijeđen mons. Ante Jozić – U BMW-u koji je sam vozio u nedjelju navečer u tunelu sv. Ilije Biokovo poginuo je uzorni 24-godišnji mladić iz Vinjana Gornjih kod Imotskog, a teško je ozlijeđen prvi imotski susjed Triljanin mons. Ante Jozić izabrani naslovni nadbiskup Cisse i apostolski nuncij u Obali Bjelokosti. S teškim povredama mons. Jozić je prebačen u splitsku bolnicu. Mons. Jozić trebao je biti zaređen za biskupa 1. svibnja u splitskoj katedrali a trebao ga je zarediti državni sekretar kardinal Pietro Parolin. Ulazak u tunel ili izlazak iz tunela može biti opasno zbog stanja kolnika upozoravaju stručnjaci. Malo vlage, prašine, ulja može biti sudbonosno. Mladićev BMW proklizio je na suprotni trak što je bilo tragično za njega. Molimo Božju dobrotu da mu utješi roditelje i braću vjerom u uskrsnuće a molimo i za zdravlje mons. Jozića.

                               

Preminula je u 92. godini života JELENA TURKALJ iz Jelova Klanca 217. Pogreb na groblju u Rakovici u ponedjeljak 08.04.2019. u 16 sati. Za njom žale kćer Ana, unuci Josip i Maja, Tomislav i Tatjana, Pavao i Martina, praunuci i rodbina

Preminuo je u 81. godini života IVAN PREBEG iz Rak. Selišta 148. Pogreb u ponedjeljak 08.04.2019. u 16.30 sati na groblju u Rakovici. Za njim žele supruga Eva, sinovi Tomislav i Danijel, kćerke Ljuba, Marija, Jelena, zetovi unučad, praunučad i rodbina