Gospić: Misa posvete ulja

17 tra

Danas u 10.30 sati u gospićkoj katedrali počela je misa posvete ulja. Ova bi se misa trebala slaviti na Veliki Četvrtak ali zbog udaljenosti svećenici ne bi mogli slaviti misu večere Gospodnje u svojim župama. Oko 40 svećenika i bogoslova u procesiji je ušlo u katedralu. U svetištu su uz biskupa ordinarija Križića i biskup u miru mons. Bogović te svećenici. Ovo je euharistijsko slavlje u punini a to znači s biskupom, svećenicima i pukom. Radni je dan pa vjernici nisu mogli ispuniti katedralu. Zbor je skladno pjevao. U misi su uz svećenike i dvojicu đakona i bogoslovi…Biskup, koji je prvi poslužitelj Riječi u ovoj mjesnoj crkvi, progovorio je prvenstveno svećenicima. Isusova zadnja večera i muka neiscrpno je vrelo iz kojeg crpimo snagu i uvid u Božji plan otkupljenja. Biskup je spomenuo jednog od učenika, Judu, koji je odbacio Isusov put. Juda se povukao u mrak na zadnjoj večeri. Izvan Isusove ljubavi je mrak i samoubojstvo. Apostol Petar je jako zanimljiv. On je pratio Isusa izdaleka na suđenju. Ostao je u njegovoj blizini ali se distancirao od njega. On će čak anonimnoj sluškinji reći da ga ne pozna. On je razgovarao sa stražarima i nekako je ostao tu. Susreo se s Isusovim pogledom. Peter se sjetio tada da mu je Učitelj rekao da će ga zatajiti i zaplakao. Petar će se kajati zbog svoje izdaje i kukavičluka. Nakon kajanja Peter će biti osposobljen i druge utvrđivati u vjeri. U ovih nekoliko slika zrcali se ne samo dinamika svećeničkog poslanja nego i hod za Isusom svakog vjernika. Odlazak od Isusa je odlazak u mrak i tamu. Ali, mi ostajemo uz Isusa, zapravo ostajemo u njegovoj blizini ali nam je razgovor i druženje s ljudima važniji. Pomalo se bojimo slijediti ga u potpunosti. Tu se događa svećenička drama: težak je Isusov križ. Ipak, simpatičan je Petar i onda kad zanosno tvrdi da će i u smrt s njim ali i onda kad nakon izdaje, slabosti, zaplače. Pobožna predaja kaže da je Petar tako plakao da su mu se na obraze urezali tragovi suza! Zli ljudi bi odmah po slabosti kažnjavali: oni gledaju očima zakona i pravde. Božja ljubav uključuje i milosrđe. Isus nije došao osuditi nego spašavati ljude.

Zar nisu i vjernici u opasnosti da su poput Petra blizu crkve, smipatiziraju je ali iz daleka! Nekima je teško prekoračiti prag milosti i ući u puno zajedništvo ljubavi Kristove. Petar je to učinio i utvrđivao braću u vjeri!

Biskup je posvetio sv ulja kojima će se mazati novokrštenici ili krizmanici te bolesnici.

Nakon misnog slavlja svećenici su se u zajedništvu s biskupom okrijepili u biskupiji. Ovo je bila prilika za izmjenu raznih informacija. Posebno je dotaknuto hodočašće u Zagreb na bijelu subotu (subotu nakon Uskrsa), ostala hodočašća, svećenički Emaus 24. travnja na Kleku…

Procesija u katedralu

Isusa se ne može slijediti iz daleka

Jučer su marljive ruke očistili prostor oko slunjske crkve

Juraj Frankopan u sjeni zvonika slunjske crkve