Velika subota: tijelo položeno u grob

20 tra

Isusovo izmučeno i izranjeno tijelo položeno je u grob. Slično je bilo položeno u jasle nakon rođenja! Tama i praznina groba svima nam je zajednička. Jednako moćnicima i sirotinji.  Josip Arimatejac povio je Isusovo tijelo u povoje i položio u svoj grob. Ako je Isusovo tijelo položeno u jasle silazak među nas ljude onda je položeno tijelo u grob zapravo uzlazak, uskrsnuće. Uskrsnuće je prasak koji je početak novog stvaranja. Pred nama je velika noć bdjenja koju najbolje oslikava svjetlo i tama. Može li tama biti jača od svjetla? Kristovo uskrsnuće nova je ljepota i snaga dana našem postojanju. Uskrsnici ne bježe iz ovoga svijeta: naprotiv, oni ostaju u njemu. U ovaj je svijet ušao Krist i unio svjetlo uskrsno koje tama zla ne može ugasiti.

Večeras će se u našim crkvama okupljati vjerni narod na bdjenje. U Blagaju već u 20 sati. U Slunju u 23 sata. Ova noć obiluje porukama, obredima, simbolima…Uđimo u vazmeno otajstvo  s novim zanosom!

“Cijeli dan bit ću u molitvama. To je dan tišine pred veliki događaj…Spektakl se događa u nama. Jer, Uskrs je radosna vijest, radost je posljedica Uskrsa” – kaže atletičarka Blanka Vlašić.

U slunjskom parku danas