Tužno sjećanje na Bleiburg – Krizma u Cvitoviću – Susret molitvenih vijenaca u M. Bistrici – Proslava titule najgostoljubivijeg mjesta u Hrvatskoj (Slunj)

18 svi

Današnja je subota bogata događanjima. Vrijeme je jutros tmurno i prohladno. Već jutros u 5 sati krenula je grupa Slunjana autobusom prema Bleiburgu. Komemoracija masovnih likvidacija 1945. – koja je duboko usađena u kolektivno pamćenje ovog naroda – ne može proći nezapaženo. Mnogi će danas zastati i s tugom se sjetiti svojih milih i dragih koji su završili u jamama, bez suda i mogućnosti obrane, na križnom putu koji se protezao od Bleiburga do Makedonije. Čitave obitelji pokušavale su pobjeći pred nehumanim komunističkim režimom.

Jutros u 7 sati krenula je grupa članova Molitvenog vijenca iz Slunja prema Mariji Bistrici. Ova molitvena udruga okuplja velik broj članova diljem Hrvatske. Danas je njihovo zahvalno hodočašće MB Bistričkoj. Inače Molitveni vijenac Kraljice obitelji (MVKO) niknuo je na hrvatskom tlu 2000. godine kao odgovor na duboku moralnu krizu naših obitelji. Molitvom i postom žele vratiti obiteljima onu ulogu koju im je Bog namijenio. Udružili su se u molitveni vijenac koji moli, animira i skreće pozornost na ljepotu obitelji u kojoj se život rađa i raste.  

Okupljanje prije odlaska u Mariju Bistricu

Na današnji dan jedan lijepi događaj je Krizma u župi Cvitović. U 12 sati 28 mladih primit će sakrament Potvrde. Krizmano slavlje vodi biskup u miru mons. Mile Bogović.

Danas je još jedan događaj koji zaslužuje pažnju šire javnosti. Slunj je proglašen jednim od najgostoljubivijih gradova na Zemlji prema Guest Review Awards 2018 Booking.com i najgostoljubivijim turističkim mjestom u Hrvatskoj. Glasove su davali sami gosti tijekom godine. Slavlje je večeras u i oko Lovačke kuće u Slušnici. Očekuje se oko 300 gostiju na ovoj proslavi: među njima i ministar turizma…