Marija Pomoćnica kršćana

24 svi

U svakom je mjesecu neki Marijin blagdan ili spomendan. Svibanj je sav posvećen Mariji. Ipak, danas posebno slavimo Mariju Pomoćnicu. Tim ju je imenom  nazvao već sv. Ivan Zlatousti 345. godine. Nakon bitke kod Lepanta 1571. uvršten je u litanije zaziv “Pomoćnice kršćana”. U ovoj presudnoj bitci kršćanska je vojska na čudesan način pobijedila Osmanlije. Godine 1683. ogromna turska vojska bila je pred Bečom. Poljski kralj Jan Sobjeski pritekao u pomoć s geslom “Bog i Marija su naša zaštita!” U čast te pobjede ustanovljen je blagdan Imena Marijina 12. rujna. Napoleon se pokušao poigrati s papama: Pija VI. bacio je u tamnicu u kojoj je ostao do svoje smrti 1779. Zatvorio je 1808. i papu Pija VII koji je oslobođen nakon Napoleonova poraza kod Leipziga 1814. Pri povratku u Rim papu su posvuda dočekivali i pozdravljali. Bilo je to na današnji dan 24.05.1814. pa tako Mariju Pomoćnicu slavimo kao uspomenu na ovaj dan.

 

Jutros je ugodno i uglavnom sunčano i izgledi su da ćemo danas imati lijepi svibanjski dan kakav se poželjeti može. Kroz Slunj danas tehničari postavljaju i obnavljaju horizontalnu signalizaciju. Pred turističku sezonu sve treba biti obnovljeno, pogotovo kad je glavna prometnica kroz Slunj ujedno u i D1. 

Danas slavimo Mariju Pomoćnicu u prelijepoj kapeli u Drežničkom Selištu nadomak Plitvica. Misa je u 17 sati a potom narodno veselje. Tko nije vidio ovu lijepu kapelu i doživio slavlje može to danas učiniti! Donosimo kratku povijest ove kapele.

Kapela je izgrađena brigom mještana 1977. za župnik vlč. Josipa Bogovića

Srpski su je agresori razorili 1991: nakon povratka 1995. misa je slavljena povremeno u ruševinama do 2003. godine

Kapela je obnovljena 2003. i blagoslovljena 7. prosinca 2003. Ispod kapele je višenamjenska dvorana