Dvije franjevačke zajednice u Turskoj

6 tra

Svjedočiti Evanđelje, promovirati ekumenski i međureligijski dijalog i dijalog s kulturom u specifičnim okolnostima i po primjeru sv. Franje Asiškog! S ovim duhom franjevci Mala braća otvorili su novo franjevačko bratstvo u Smirni (Izmir) u centralno-zapadnoj Turskoj. Kako je izjavila središnjica Male braće, aktualni generalni ministar o. Michael A. Perry i njegov definitor odlučili su uz postojeću zajednicu u Istanbulu osnovati i drugu u Smirni. Radi se o međunarodnim bratstvima koje čine franjevci iz čitavog svijeta. Bio je to Hermann Schaluck, tadanji ministar reda, posjećujući ekumenskog patrijarha Bartolomeja I pred 12 godina, intuitivno je zamislio međunarodnu franjevačku prisutnost u Istanbulu. Narednih godina oformljeno je prvo bratstvo za dijalog u Istanbulu. Ova zajednica svjedoči evanđeoski život potičući ekumenski dijalog i živeći pri tom zajedništvo s lokalnom crkvom.  Nakon 12 godina projekt se razvio i evo rođena je još jedna zajednica.

Ovo su hrabri pokušaji koji na prvi pogled izgledaju nemoguća misija. Međutim, strpljivi i uporni rad donosi rezultate. Nismo samo mi oni koji rade: mi sijemo a Duh Sveti čini da raste i da nadođu plodovi.

Druga vijest kaže da su se sirijski kršćani počeli vraćati na svoja ognjišta a koje su našli utočište u Europi. “Kršćani koji su napustili Siriju i otišli u Europu počinju se vraćati u Sadad i druge gradove” – izjavio je gradonačelnik Khali dodajući da je povratak omogućen zahvaljujući vojnim operacijama potpomognutim ruskim zrakoplovstvom.