Marija Majka Crkve

10 lip

Danas Crkva slavi blagdan Marije Majke Crkve. Marija je s apostolima u iščekivanju Duha Svetoga. Nju je Isus sa križa prije smrti povjerio Ivanu za majku a preko Ivana svima nama. Tako je crkva u promišljanju Mariju prihvatila kao Majku. Na molbu blagopokojnog kardinala Franje Kuharića, Kongregacija za bogoštovlje odredila je 1979. da se u svim biskupijama Crkve u Hrvata blagdan Marije Majke Crkve slavi na Duhovski ponedjeljak. To je upravo danas.

Novoosnovana župa na Plitvicama uzela je za zaštitnicu upravo današnji blagdan Marije Majke Crkve koji se slavi na Duhovski ponedjeljak. A župa Plitvice osnovana je 25.07. 2003. godine. Jedan od razloga za izbor današnjeg blagdana za zaštitnika je početak turističke sezone na Plitvicama. Prvi je župnik bio vlč. Ilija Janjić a danas župu vode oci salezijanci. Danas je slavlje Marije Majke Crkve na Plitvicama: misa u 18 sati u naselju Mukinje, u pastoralnom centru.

Zborovi u našem okruženju – U ovom je tjednu čak šest proštenja! Nakon župe Blagaj koja je jučer proslavila zaštitnika – Duhove, danas slavi mlada župa Plitvice Mariju Majku Crkve: u 18 sati misa u naselju Mukinje. U četvrtak 13. lipnja slavi župa Drežnik sv. Antu Padovanskog kao i župa Vojnić. U Drežniku je misa u 12 sati. U Vojniću je nogometni turnir nakon crkvenog slavlja sv. Ante, zaštitnika župe. U subotu župa Lađevac slavi sv. Vida kao svoga suzaštitnika. Prije mise, koja počinje u 12 sati, komemoracija u Šajfarovu Gaju 51 žrtve ubijene 1944. U nedjelju 16. lipnja vrhunac slavlja: župa Slunj slavi Presveto Trojstvo (misu u 11 sati predvodi biskup mons. Mile Bogović).