Lađevac: slavlje sv. Vida

15 lip

Vreli i pomalo sparni ljetni dan. Danas je mnogima želja stići u Lađevac i pridružiti se slavlju sv. Vida. Naime, Lađevčani slave sv. Vida kao svoga suzaštitnika. Prilaz k crkvi zakrčen automobilima. Ovu župu čine sela rasuta na rasponu od desetak kilometara pa je vozilo ne luksuz nego potreba.

U 10.30 okupljanje u Šajfarovu gaju, stratištu gdje su Titovi partizani 19. lipnja 1944. pobili 51 mještana. Pobili su mještane bez formalnog suđenja i bacili u masovnu grobnicu. Rodbina nije smjela niti svijeću upaliti na ovom stratištu! Okupili su se danas mještani, rodbina, potomci ubijenih. Među rodbinom susrećemo Jelenu Matezović koja je očevidac ovog pokolja. Bila je tada sedmogodišnja djevojčica i čvrsto se priljubila uz svog djeda Pavu kojeg je jako voljela. Grubo su ih rastavili i Pavu su strijeljali. Prije toga u okolnim su ih kuća nemilosrdno tukli. Možemo zamisliti kako je ta djevojčica sve to proživljavala… Obratili su se prisutnima gradonačelnik g. Jure Katić, predsjednik udruge branitelja Tomo Magdić a onda je župnik Šime Božić predvodio molitvu…Zadržali su se malo u hladovini uz osvježavajuća pića…

U Šajfarovu Gaju

Teta Jelena bila je očevidac ovog pokolja

Prije 12 sati došli su k crkvi lađevački kudovci s pjesmom i svirkom. Ovo je bio uvod u misno slavlje u crkvi. Puna crkva naroda! Misu je predvodio vlč. Stanko Smiljanić, cetingradski župnik, a koncelebrirali su župnik Šimo Božić i slunjski župnik Mile Pecić. Mučeništvo je neiscrpna tema, pogotovo u ovoj župi koja je u svojoj povijesti  “rodila” mnoštvo mučenika. Mučeništvo je najviše što čovjek može učiniti za druge, Boga i braću ljude. Doznajemo da su, nakon bombaškog napad na crkve na Cejlonu, crkve  još punije vjernika. Na misi je narod pjevao i molio. Osjeća se ozračje Božje blizine, svatko je od nas dotaknut  milošću. Nakon mise pred crkvom je nastavljeno veselje: tambure, kolo, susret s prijateljima. To je teško riječima opisati jer to se može samo doživjeti.

Dolazak k crkvi s pjesmom i svirkom

Narod uronuo u otajstvo Božje ljubavi

Nakon mise kolo i pjesma

Ovaj narod zna biti velik i u nevolji…