Avantura biti vjernik i znanstvenik

18 lip

U svemiru vidim Božju ruku, njegovu slavu, njegovu inteligenciju, njegovu ljepotu. Ali to je moguće samo ako već vjerujemo…Nema sukoba između vjere i znanosti. Još je Ivan Pavao II napisao da je znanost važna i za vjeru jer može iskorijeniti praznovjerje. Ove misli iznosi rektor vatikanske zvjezdarnice pater Consolmagno. On dodaje: “Otkrio sam vjeru kao ministrant služeći kod oltara a znanstvenu fantastiku otkrio sam u biblioteci koledža gdje sam studirao u SAD. Znanost i vjera promijenile su moj život. Vjera me motivirala da otkrijem ljepotu biti katolik a znanstvena me fantastika motivirala da budem znanstvenik. Jedno i drugo može biti nevjerojatna avantura”. Ako bismo razmišljali u duhu gornjih misli onda je naše vrijeme čudesno. Kad se pojavi vihor i nosi sve pred sobom, pomišljamo da nas je pogodilo zlo. Ali, nije tako. Ekosustav na našoj je planeti fantastičan. Sve ima svoje zašto iako mi to ne razumijemo. Možda je najdalje otišao sv. Franjo koji bi silni vihor nazvao bratom, koji je otkrivao u svakodnevnim pojavama Božju ljepotu, snagu, veličinu i mudrost.

 

Danas u slunjskom parku

Preminuo Franco Zeffirelli – U utorak su se mnogi oprostili od talijanskog redatelja Franca Zeffirelli u katedrali u Firenci. Tisuće ljudi sudjelovalo je, prema izvješćima medija, na sprovodu u gradu njegova rođenja. Grad je ponosan na pokojnika te mu je želio iskazati svoju zahvalnost. Zeffirelli je jednom rekao da je u teškim trenucima nalazio nadu u vjeri. Inače je umro u Rimu u 96. godini života. Podsjetimo da je Zeffireli rođen 1923. Poznat je po postavljanju opera a nagrađen je za filmsku adaptaciju Shakespirovih “Romea i Julije”. Veliki uspjeh 1977. doživio je produkcijom filma  “Isus iz Nazareta” u kojem su glumili Peter Ustinov i Anthony Quinn. Ovo je jedan od najpoznatijih filmova o Isusu.

Inicijativni odbor za oživljavanje folklornih susreta – Danas u 14 sati sazvan je Inicijativni odbor koji bi trebao pripremiti organizaciju folklornih susreta našeg kraja. Naime, 2000. godine počeli su folklorni susreti pod nazivom “Folklorni susreti Korduna”. Održavani su u Rakovici, Slunju, Lađevcu, Cvitoviću, Cetingradu…Pred nekoliko godina prekinuto je održavanje ovakvih susreta. Ove godine bismo željeli obnoviti takve susrete ali prije toga treba promisliti o nazivu i održavanju. Mišljenja su podvojena kad se radi o pojmu “Kordun”. Ovaj naziv potječe od francuske okupacije koji su granicu prema Bosni nazivali “kordon”. Ovaj naziv Kordun nosi u sebi povijesna opterećenja koja neke iritiraju. Razvila se živa diskusija. Neki su predlagali da se ovi folklorni susreti zovu “Oj, Korano” i da im svake godine domaćin bude neki od KUD-ova slunjskog kraja. Dok se stvar ne razbistri treba organizirati folklorni susret na blagdan Male Gospe 8. rujna u Slunju. Kroz to vrijeme stvari će biti jasnije i iduću godinu možemo izići s jasnijim projektom folklornih susreta.