Vreli ljetni dani: početak ljeta – Posjet prijatelja iz Neuss-a

21 lip

Jutros je sunčano, posve tiho ali bi danas moglo biti pljuskova i grmljavine. Temperatura će se popeti do 30 stupnjeva. Ipak, noći su u slunjsko-plitvičkom kraju ugodne, pomalo svježe. Ne manje važno: nemamo problema s komarcima kao u Slavoniji!  Ulazimo u ljeto: danas je i kalendarski početak ljeta, ljetni solsticij. A ljetni solsticij znači da je dan najduži a noć najkraća. Međutom to vrijedi samo za sjevernu polutku jer je na južnoj polutki obratno. Prostim okom možemo vidjeti izlazak i zalazak sunca kako se pmiče prema jugu odnosno obratno. Od danas se izlazak sunca -gledano prostim okom – počinje  pomalo pomicati prema jugu. Zanimljivo da je naša planeta Zemlja u svojoj putanji oko sunca u ljeti dalja od sunca nego zimi ali je drugačiji kut zemljine osi prema suncu. Ovo nas uvodi u veličanstveni sustav svemira koji nas zapanji svojom veličinom, ljepotom…

Danas je posjetio Slunj velečasni Jochen Koenig sa svojim suradnicima, njih četvero. Po običaju odsjedaju u Lovranu a današnji dan su posvetili Slunju. U Slunj su došli senjski župnik preč. Richard Pavlić i mladomisnik Josip Tomljanović, prijatelji vlč. Koeniga. Dočekali smo goste oko 11 sati. Pogledali su crkvu, jabuku koju su posadili u župskom vrtu kao uspomenu na prijateljstvo a onda se uputili prema Rastokama. Vlč. Koenig bio je s nama u teškim danima povratka nakon progonstva i pratio nas u obnovi porušene crkve. On je sa svojim župljanima financirao dva zvona a grupa iz Schwarzwalda malo zvono. Bio je prisutan kod blagoslova i podizanja zvona. Zvona su salivena u Innsbrucku (u ljevaonici Grassmayer). Veliko je teško 635 kg u ton g/1, promjera 102 cm, s natpisom “Svetoj Trojici Slunj u jubilarnoj 2000. godini dar Kath. Kirchengemeinde st. Kornelius Neuss” , srednje je teško 474 kg u tonu a/1, promjera 91 cm s natpisom “Svima Svetima Slunj u jubilarnoj 2000.godini dar Kath. Kirchengemeinde st. Kornelius Neuss” i malo zvono teško 270 kg u tonu c/2, promjera 77 cm, s natpisom Ave Maria – Kraljici Mira u jubilarnoj 2000. godini dar Freundekreis Triberg-Schwarzwald”. Zvona su blagoslovljena 07.10.2000.. Tom su prilikom došli naši donatori. Zvona su dignuta na zvonik 28.11.2000. godine. Nakon ugradnje elektroopreme zvona su zazvonila 30.11.2000. nakon devetogodišnje šutnje. Naime, zvona su uništena nakon srpske okupacije1991.  Dobro se prisjetiti ovih događaja i ostati zahvalni mnogima koji su ugradili svoju žrtvu u ova zvona i obnovu crkve.

Okrepa u Rastokama

 

U Rastokama smo naše goste počastili uz šum slapova. U Rastokama se sureću ljudi iz čitavog svijeta. Dodajmo da naši gosti dolaze svake godine u Hrvatsku i Slunj. Već su najavili svoj dolazak iduće godine a to je 17.lipnja 2020. godine!