Vrućine rastu – Sajam u Slunju – Slunjska počasna garda

27 lip

Vrućine rastu. Danas se očekuju temperature do 36 stupnjeva u Dalmaciji i viša. Toplotni val koji je zahvatio i Hrvatsku stvara probleme starijim osobama. Nije se dobro izlagati nepotrebno jakom suncu. U središnjim dijelovima Hrvatske moglo bi biti u kasno poslijepodne pljuskova i grmljavine.

Danas je u Slunju sajam. Začudo dobro posjećen, bar u ranijim jutarnjim satima. Pojavile su se lubenice koje su vjerojatno uvozne. Naše još nisu posve dozorile. Pogotovo one iz Furjana. Na ovakvim vrućinama lubenica je zakon…

 

Pojavile su se lubenice…

Danas je u Slunju gužva

Slunjska počasna garda – Danas je zasjedalo povjerenstvo koje bi trebalo odlučiti o izradi povijesnih odora kakve su nosili u svečanim prilikama pripadnici Slunjske regimente (pukovnije). U povijesnim arhivima, posebno Arhivu Vojne krajine,  mogu se naći takve odore i dragocjeni podaci. Slunjska počasna garda bit će formirana kad odore budu izrađene. Ona će u svečanim i važnim trenucima biti ne samo dio naše kulturne baštine nego i sjećanje na naše djedove koji su zaustavili osmanlijsku silu i obranili Europu. U svečanim bi je zgodama obukli muževi kao spomen na junačka vremena, na znoj, suze i  krv naših hrabrih pradjedova.  

 

Rad povjerenstva

  Ovako su izgledale povijesne odore: br. 1 je svečana odora Slunjske pukovnije

Podsjetimo: zbog turske opasnosti i nakon Cetinskog sabora 1527. koji je donio političku povijesnu odluku, slijedila je organizacija obrane. Karlovac je dobio posebno vojno značenje u obrani. U 18 stoljeću Karlovački generalat podijeljen je na četiri pukovnije: Slunjska, Ogulinska. Lička i Otočka. Točnije, Slunjska graničarska pukovnija ustrojena je 1746. godine kao četvrta od jedanaest graničarskih pukovnija na prostoru Hrvatske i Slavonije. Do 1764. godine pukovnija je bila podijeljena na 4 bojne, a svaka je bojna imala 4 satnije. Te je godine izmjenjena unutarnja struktura pukovnije (smanjen je broj vojnika). Pukovnija je od tada imala 3 bojne: 2 su imale 6, a treća (pričuvna) 4 satnije.

Iscrpljujući ratovi s Turcima prostor su vojne krajine osiromašili i stanovništvo se iseljavalo. Ipak, ovaj je sustav obrane zaustavio Turke. Oni su provaljivali i pljačkali, zapalili su na pr. samostan i crkvu u Slunju, ali su vojne posade ostale u utvrdama. “Da nam nije Slunja i Tounja – sve bi tursko do Ljubljane bilo” – bila je turska jadikovka. Bilo bi zanimljivo proučavati ustroj vojnih formacija. Nas je ovdje zanimala svečana odora Slunjske pukovnije.