Cetingrad: slavlje Petrova

29 lip

Danas su se mnogi uputili prema Cetingradu. Čak oni iz dalekih zemalja planiraju posjet domovini da bi bili prisutni u Cetingradu na Petrovo ili Veliku Gospu. Dan ugodan, povjetarac donosi svježi zrak sa sjevera…U Cetingradu štandovi i čuje se narodna glazba. U 12 sati zabrujalo je 6 zvona. Ovo je jedina crkva u biskupiji koja ima čak šest zvona! Pred oltar je izišlo šest svećenika! Predvodi josipdolski župnik vlč. Petar Šporčić, koji danas slavi i imendan, a uz njega su župnik Stanko i mons. Ožura, vojni kapelan Majić, slunjski župnik Pecić i vlč. Polde Barić. Narod pjeva uz pratnju orgulja – orguljaš Kiki Katić. Iznenađeni smo lijepim pjevanjem. Crkva gotovo puna. Sve su generacije zastupljene. Govoriti o Petru i Pavlu nije teško. To su muževi jednaki nama u našim slabostima ali koji su se znali dići i krenuti za učiteljem pa i do mučeničke smrti. Svaki je od njih išao svojim putem ali su posvjedočili vjernost Kristu mučeničkom smrću. Mnogi su se prije mise ispovjedili pa su tako mnogi mogli pristupili pričesti. Nikome nije bilo slabo jednostavno zato jer mislimo na ljepotu događaja, ljepotu zajedništva u Kristu. Nakon oglasa i blagoslova rastanak uz pjesmu “Do nebesa nek se ori”. Veselje se nastavilo pred crkvom ili u sjeni crkve. Točilo se piće, čula se glazba, ljudi su se susretali i pozdravljali. Podatak iz današnjih novina kaže da se prošle godine vratilo u Hrvatsku 26.000 ljudi! Susrećemo neke iz Kanade, Australije…U razgovoru predlažem da osnuju udrugu za povratak u domovinu! Malo u šali malo ozbiljno. Domovina nije stvorena jedanput, ona se stvara i dalje. Treba se jednostavno pitati: što mogu dati domovini a ne što ona može meni dati! Ovdje se može doživjeti toplina naroda u crkvi i pred crkvom. Ima u našem narodu nešto što je papa Ivan Pavao II prepoznavao i tri puta dolazio u Hrvatsku. Jednostavno, malo je reći da je danas bilo ugodno u Cetingradu. Bilo je lijepo do boli! Kad to kažemo onda se sjetimo podatka da je u Cetingradu negdje 1910. u jednom danu vjenčano 28 pari!

U crkvi narod moli i pjeva

Orguljaš Kiki i pjevači

Misnici

Pričest…

Nakon mise pred crkvom

Ova časna sestra provela je 8 godina u misijama na Salomonskim otocima, negdje na Tihom oceanu! Do nje je sestra Anamarija Rakocija, prvincijalka riječke provincije sestara milosrdnica

U našem kraju žita klasaju, rukama našim sijana, žetva nas čeka i pjesma djevojačka, večernja sjetna, tijana…Snimljeno u Batnogi!