13. nedjelja: neka mrtvi pokapaju mrtve! – 800 djece na Plitvicama u molitvi, pjesmi, igri

30 lip

Zanimljiva je scena iz današnjeg evanđelja: Isus ide prema Jeruzalemu s učenicima. Putovanje traje danima. Treba negdje počinuti, okrijepiti se, prespavati…Prolaze kroz Samariju koja ne trpi Jeruzalem i one koji idu tamo. Samarijanci imaju svoje predrasude, svoje idole, zatvorili su se u svoje ograde. Nije to strano ni danas. Sve ideologije pa i partije zatvaraju se u sebe i one druge smatraju neprijateljima. One se jednostavno hrane izmišljanjem neprijateljstava. One služe svojim idolima. Isus je u prolazu kroz neprijateljsku Samariju. Učenici odlaze u jedno selo pripremiti nešto za jelo i odmor. Ali ih mještani ne primaju. Ne žele s njima razgovarati! Učenici se vraćaju k Isusu i odmah traže da pošalje gromove i spali to selo! Isus ih je ukorio. On ide u Jeruzalem gdje će biti raspet i dovršiti djelo spasenja: on spašava sve ljude. Učenici idu “s njim  umrijeti” ali samo formalno. Nato Isus pojašnjava što znači slijediti ga! On nema gdje nasloniti glavu. Dakle materijalna nesigurnost ga prati. Tako i one koji ga žele slijediti. Neka ne misle da će s Isusom steći materijalna bogatstva! Ako misliš sa mnom napraviti blistavu karijeru, steći bogatstvo, onda se varaš. Jedan traži da pokopa oca pa će ga onda slijediti. Isus izgovara riječi: “Pusti neka mrtvi pokapaju mrtve a ti idi za mnom!” Isus želi reći: pusti prošlost i robovanje prošlosti i mitovima prošlosti! To nas zarobljava. Pred tobom je novost. Čudesan je naš kršćanski hod! Ili čudesno je kršćanstvo! Dobrota i Ljubav je na križu pobijedila neprijatelje i sve pretvorila u prijatelje. U prijateljima se uvijek nađe nešto dobro. Makar nam to teško ide u glavu ali je to tvrdoglava istina. To je Istina koja je progovorila na križu i svakoga čovjeka spasila. Na nama je da prihvatimo spasenje ali da i budemo u službi spasenja drugih.

U Slunju u 8 sati

Današnja nedjelja je ugodna: vedro je i nije vruće. Pomalo sa sjevera pristiže svjež zrak. U Slunju je slavljena jutarnja misa u 8 sati a onda u 11 sati. Svetkovati dan Gospodnji Božja je zapovijed! Što znači svetkovati? To ne znači lutati šumom, kupati se na plaži, ići na sportska takmičenja, ljenčariti. Svetkovati znači počinuti u Gospodinu. To znači pridružiti se okupljenoj zajednici u slavlju, molitvi i pjesmi. Onda naš rad i zalaganje dobiva svoj smisao. Euharistija je i predokus vječnosti.

Na Plitvicama 800 djece u molitvi, pjesmi i igri…

Salezijanci okupljaju djecu na posebne susrete koji su u znaku igre i molitve. Takav susreti poznat kao Ljetni oratoriji organiziran je i ove godine. Ovogodišnji takav višednevni susret završio je izletom na Plitvice, u naselju Mukinje, gdje salezijanci vode pastoralni centar i župu Plitvice. Okupilo se oko 800 djece iz Jaruna, Knežije, Podsuseda i Rijeke. Bilo je igre i športa. Misu su slavili na otvorenom.

Ovaj nas susret podsjeća na neponovljivi susret ministranata od 17. do 19. lipnja  1997. na Mukinjama-Plitvicama. Tada se okupilo 2000 ministranata sa prostora tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije, dijelom iz Istre i Krka. Okupljanje je bilo u Slunju a sve ostalo događalo se na Mukinjama, Plitvicama. Spavali su u šatorskom naselju koje je podigla Hrvatska vojska. Bila je to snažna poruka vraćanja života i obnove ovih krajeva.

17.06.1997. okupljanje ministranata u Slunju prije početka susreta na Plitvicama