12. obljetnica od smrti Josipa Turkalja – Preminuo Dane Žgela

3 srp

Župna crkva u Slunju ponosi se radovima Josipa Turkalja, velikog umjetnika, poznatijeg u Sjedinjenim Državama Amerike nego u domovini Hrvatskoj. Ovaj je umjetnik donirao slunjskoj župnoj crkvi: 1) Pieta (Isusa skidaju s križa)- basoreljef u bronci (na ulazu u crkvu); 2) Sveta obitelj – basoreljef u bronci (na ulazu u crkvu); 3) Križni put od 14 postaja (u bronci) u crkvi; 4) Poprsje Jurja Frankopana – postavljeno u crkvenom dvorištu. Povodom godišnjice njegove smrti (03.07.2007.) donosimo osvrt na ovog velikog umjetnika.

Josip Turkalj rođen je 1924. godine u Rakovici, a od 1935. do 1941. godine živio je u Slunju gdje mu je otac imao stolarsku radionicu i upravo tu, u Slunju, gospodin Turkalj počinje izrađivati prve skulpture iz drveta. Ujesen 1941. godine upisuje školu primjerene umjetnosti u Zagrebu, a potom i umjetničku akademiju. Godine 1952. za studijskog putovanja u Italiju odvaja se od grupe i ostaje u Rimu gdje, uz pomoć hrvatskog svećenika Lukasa, uspostavlja kontakt sa Ivanom Meštrovićem u Americi koji ga od 1956. godine poziva za svog asistenta na sveučilištu Notre Dame u Ilinoisu. Poslije Meštrovićeve smrti Turkalj na kratko preuzima katedru, a potom se sredinom 60-tih sa obitelji seli u Cleveland na Gilmour akademiju gdje je profesor do umirovljenja 1989. godine. Kao ugledni i istaknuti umjetnik izlagao je diljem Amerike i dobio mnoge nagrade i priznanja. Njegove skulpture krase mnoge galerije, crkve i privatne zbirke u Americi i Italiji i konačno u Hrvatskoj. Nije potrebno spominjati da je Ivan Meštrović na njega imao veliki utjecaj. To govore njegova djela. Ipak, Turkalj je u svoja djela unio osobnost koja je ovdje, u slunjskom kraju, stasala. Iako je otišao u daleku Ameriku on se vraćao svojim izvorima.

Josip Turkalj u slunjskoj crkvi 1990. godine

Josip Turkalj posjetio je 1990. Hrvatsku i Slunj. Tadašnji slunjski gradonačelnik ing. Joso Štefanac ponudio mu je u obnovljenoj prizemnici kod stare gradine atelijer. On bi tu dolazio i radio. Međutim, došla je agresija, okupacija slunjskog kraja i domovinski rat. Tada je g. Josip Turkalj u Slunju po zadnji put vidio slunjsku crkvu ukrašenu oltarima, križnim putem, slikama…Sve će to zli ljudi uništiti 1991. godine.

Josip Turkalj u spaljenoj slunjskoj crkvi 20.06.1998. s Brankom Pejnovićem

Drugi je put je Josip Turkalj došao u Slunj 20. lipnja 1998. Tada su se u spaljenoj slunjskoj crkvi našli osim njega bašao i drugi slavni Slunjanin operni pjevač Tomislav Neralić koji je otpjevao nekoliko pjesama. Violinu je svirao Ino Marinković. Josip Turkalj je donirao tada križni put u gipsu. Pridružili su im se sudionici likovne kolonije „Rastoke 98“ koju je organizirao Branko Pejnović koji se do danas trudi da ovog velikog umjetnika iz Slunja prepozna hrvatska kulturna javnost.

Slunjska crkva obnavljana je dugi niz godina. Križni je put izliven u bronci (ljevaonica Ujević) 2018. godine i postavljen u župnu crkvu. Josip Turkalj preminuo je 3. srpnja 2007. u Clevelandu (Ohio, SAD) . Danas spominjemo 12. obljetnicu njegove smrti. On živi u svojim djelima od kojih neka krase i župnu crkvu u Slunju.

Josip Turkalj: Pieta

Josip Turkalj: sv. Obitelj

Josip Turkalj:  5. postaja križnog puta

Josip Turkalj: Juraj Frankopan

Okruženi smo remek-djelima Božje veličine, ljepote, sklada…Vodenkonjic je jedno takvo Božje djelo (snimljen danas na Slunjčici)

                              

Preminuo je u 61. godini života nakon kratke bolesti DANE ŽGELA Poljanov iz G. Furjana 230. Pogreb u četvrtak 04.07.2019. u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njim žali sestra Anka s obitelji, brat Vinko, nećaci i nećakinje te ostala rodbina